НОВИНИ

Решението по казуса с кметските правомощия на Васил Терзиев се очаква след Нова година

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:15, 22.12.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Общинската избирателна комисия в София заседава извънредно по сигнал срещу кмета Васил Терзиев.

В него се твърди, че градоначалникът все още има дялово участие в търговско дружество. От Столичната община съобщиха, че Терзиев не е нарушил законодателството и близо месец преди да положи клетва като кмет е излязъл от въпросното дружество.

Общинската избирателна комисия не реши днес казуса по сигнала на радио и телевизия "Истина и свобода", защото не разполага с необходимите документи, за да извърши проверката.

"Решението, което взе общинската избирателна комисия, е да се изискат необходимите документи от Агенция по вписванията и търговския регистър, тъй като е приложена справка-извлечение от 18 декември, от което е видно, че към онзи момент той е съдружник в това дружество с 194 дяла", обясни Полина Витанова, председател на Общинската избирателна комисия София.

Окончателното решение се очаква след Нова година. От Столичната община обясниха, че още на 17 октомври Терзиев е излязъл от миноритарното си участие в дружеството. Отговорност на дружеството е да отрази промените в Търговския регистър.

Продължава да стои нерешен въпросът кой ще оглави Общинския съвет. От ГЕРБ не бързат с избора на председател. Според тях общината може да работи и без избран председател и отпуснатите вчера от правителството 100 милиона лева са доказателство за това.

"Тази спекула с парите за канализацията, изтече точно там, изтече в канализацията, защото се вижда, че с решенията, които ГЕРБ-СДС даде на кмета Терзиев, явно е възможно министърът на финансите да отдели тези пари. Тук говорим за политическата криза и е налице, защото Борис Бонев продължава да чертае разделителни линии в групата на ПП-ДБ-СС в общинския съвет", смята Антон Хекимян, общински съветник ГЕРБ-СДС.

Борис Бонев продължава да е твърдо против сглобка с ГЕРБ в общинския съвет. Заради демонтажа на Паметника на Съветската армия от БСП прекратиха преговорите с управляващото мнозинство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калин Стоянов за Шенген: Разговорите са много интензивни, остава само Австрия
Калин Стоянов за Шенген: Разговорите са много интензивни, остава само Австрия
Симон Байлс бе избрана за "Спортистка на годината" в анкетата на АП
Симон Байлс бе избрана за "Спортистка на годината" в анкетата на АП