НОВИНИ

Политически реакции след решението на Нидерландия за членството ни в Шенген

Александър Марков
от Александър Марков
18:00, 22.12.2023
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Николай Денков заяви, че решението на парламента на Нидерландия е очаквано. В отговор на критиките на президента Денков посочи, че всякакви призиви от общ характер с нищо не помагат на преговорите с Австрия, които продължават и в момента. Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, промяната на Конституцията от "сглобката" е причина за решението на Амстердам. Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обяви, че Радев е показал раздразнението си от отнетото му пълновластие.

Решението на Нидерландия позволява на България да преговаря от по-добри позиции с Австрия за окончателно решение, заяви премиерът Николай Денков:

"Преговорите продължават и те ще завършат, така че да отчетат притесненията на Австрия, защото тя има сериозен проблем с миграцията. Така че всякакви призиви от общ характер с нищо не помагат в момента. Ако беше толкова лесно да стане, миналата година служебното правителство да го беше направило, така че всякакви коментари от типа какво е можело и какво не е можело, нямат никакво значение в момента."

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че причината формациите в сглобката да се търпят е, за да бъдат постигнати целите - Еврозона и Шенген:

"По пътя говорихме и с Христо Иванов, и с Кирил Петков. Действително положихме огромен труд и когато много от Вас питахте защо е тая сглобка, защо се търпите, е затова се търпим. И затова президентът Радев толкова злобно сутринта говори. Холандия изпълни ангажимента си, там партиите, които подкрепят сглобката, и ЕНП, и либералите на първо място с премиера Рюте дадоха огромен шанс на България. Може би това зловонно решение, разтревожило президента Радев, това най-вероятно много го е разтревожило, защото Холандия ни пусна."

Именно промените в Конституцията са направили възможно Нидерландия да промени решението си, коментира Борисов в отговор на критиките:

"Дразни ги това, че въпреки че не се обичаме, не се харесваме в тази сглобка, променихме Конституцията, променихме съдебната система и тук трябва да кажа, че ако не бяхме сменили Конституцията по този начин, както Радев я нарече изнасилване, а то беше и изискване, холандският Парламент нямаше да вземе това решение. Бъдете сигурни."

Според премиера след промените в Конституцията няма да има служебни правителства без парламентарен контрол. Затова и президентът е заинтересована страна.

"Коментарите по отношение на Конституцията от страна на президентството, според мен, отразяват определени пристрастия по отношение на служебното правителство. Колкото до епитетите, няма какво да коментирам. Това, което ще подчертая, е, че тези промени са съгласувани както с Венецианската, така и с ЕК. Ако смята някой, че ЕК примерно изнасилва Конституцията, тогава нека да го каже ясно", каза Денков.

В позиция, разпространена до медиите, председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски заявява, че президентът е показал раздразнението си от отнетото му пълновластие чрез служебни правителства, които са довели страната до политическа и икономическа криза:

"С промените в Конституцията е гарантирано, че никога повече няма да има властелин, който да вреди на народа и държавата. А когато президентът Радев говори за корупция, първото, което трябва да направи е да се вгледа в себе си и около себе си."

снимки: БТА

Той цитира изказване на Радев, че светлината неизбежно побеждава мрака и го призовава да обърне светлината към президентската институция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Решението по казуса с кметските правомощия на Васил Терзиев се очаква след Нова година
Решението по казуса с кметските правомощия на Васил Терзиев се очаква след Нова година
Самуил, който учи аеронавтика в САЩ, е признат за един от най-успешните и талантливи студенти
Самуил, който учи аеронавтика в САЩ, е признат за един от най-успешните и талантливи студенти