НОВИНИ

Самуил, който учи аеронавтика в САЩ, е признат за един от най-успешните и талантливи студенти

Чрез БНТ семейството на талантливото момче помоли за помощ, за да събере сумата за семестриалните такси

bnt avatar logo
от БНТ
17:47, 22.12.2023
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Преди време ви разказахме историята на Самуил Николов от Велико Търново – българинът, който беше приет да учи аеронавтика в един от най-престижните университети в света. Чрез БНТ семейството на талантливото момче помоли за помощ, тъй като не можеше да събере нужната сума за семестриалните такси. За броени дни Самуил получи подкрепа от хиляди хора от цялата страна и в началото на септември замина за Америка. Оказва се, че само за няколко месеца българинът е признат за един от най-успешните и талантливи студенти по аеронавтика.

След десетки часове в супер модерните космически лаборатории на университета "Ембри – Ридъл", намираме Самуил вкъщи, за да празнува и Нова година, и успехите си със семейството. Натрупал е знания и опит в Експерименталната лаборатория за ракетни двигатели, където е тествал ракетен хибриден двигател.

Самуил Николов, студент по аеронавтика: "Аз се занимавах с електрониката и кода, който контролира пропускането и запалването на гориво на този ракетен двигател. И мога да кажа, че ние счупихме рекорда за най-мощен ракетен двигател-хибрид, построен във Флорида от бакалаври, което беше едно невероятно преживяване и опит. Също така завършвам с пълно отличие и може би поради тази причина бях един от 32-ата ученици от целия университет, които имат възможността да се занимават с научноизследователска дейност в следващите семестри. Освен това в края на семестъра бях добавен към Листата на декана на университета с отличници с високи академични постижения."

Казва още, че бързо се е адаптирал, въпреки културния шок, който е преживял в началото.

Самуил Николов: "Категорично мога да кажа, че беше един културен шок, тъй като има хора от всеки край на света, които естествено говорим един език, но с различен акцент, с различни гледни точки. Но, честно казано, според мен това е много по-полезно за средата, в която сме, тъй като всеки допринася с различен опит и различна гледна точка към всеки един проблем. И реално, когато всеки човек мисли по сходен начин с теб и имаме общи цели, става много по-лесно колаборацията между хората."

Въпреки че едва е приключил първият му семестър Самуил вече прави планове за втория. Те включват изработване на научен труд, съвместно с преподавател по Космическо и планетарно изследване, както и намиране на стаж.

Самуил Николов: "Продължавам да стоя близко до електроника и код, които са моята сила. В лабораторията аз се занимавам повече със скриптовете, които контролират електрониката на двигателя. И все още наземен контрол си ми остава моя страст и във всеки един проект, в който съм замесен, се опитвам да клоня към точно тази част от проектите."

В края на тази изключително успешна за Самуил година, той пожелава на всички здраве и вяра, че мечтите се сбъдват, но когато са големи, вдъхновяващи и когато им се посветиш с любов и много труд.

Самуил Николов: "С труд и постоянство се постига всичко. Аз съм абсолютно убеден. Талантът по никакъв начин не е определящ, а само целеустремеността."

Репортаж: З. Илиева, Л. Транчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симон Байлс бе избрана за "Спортистка на годината" в анкетата на АП
Симон Байлс бе избрана за "Спортистка на годината" в анкетата на АП
Чехия продължава да търси отговор какви са били мотивите на стрелеца
Чехия продължава да търси отговор какви са били мотивите на стрелеца