НОВИНИ

Нидерландия окончателно ни каза "да" за Шенген

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:04, 22.12.2023
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Нидерландия окончателно одобри влизането на България в Шенген, седмица след като правителството в оставка на Марк Рюте ни даде "зелена светлина".

Решението, обаче, не беше единодушно и безпрепятствено. Най-новата партия в парламента "Нов социален договор" поиска страната ни да бъде допусната само във "въздушния Шенген". Предложението им беше отхвърлено от мнозинството и България окончателно получи нидерландското "да" за Шенген.

Миналата седмица правителството в остава на Нидерландия реши да свали ветото на страната върху приемането на България в Шенген. Премиерът Марк Рюте потвърди, че страната му за е пълно приемане на София - и във въздушния, и в сухопътния Шенген.

Решението беше изпратено за сведение и на новоизбрания парламент на страната. Снощи част от депутатите се опитаха да променят позицията на правителството. Те предложиха парламентът да гласува декларация, с която иска от кабинета да подкрепи приемането на страната ни само по въздух, по примера на Австрия. Вносител на декларацията беше Каспер Велдкамп - депутат от най-новата политическа формация в страната - Нов социален договор.

"Като се има предвид, че една държава-членка на ЕС - Австрия понастоящем застъпва позицията за поетапно присъединяване на България към Шенген, без прилагане на шенгенското право за сухопътните граници, призоваваме правителството да подкрепи възможна позиция за преговори за присъединяване на България към Шенгенската зона на етапи. Чрез решение на Съвета първоначално да се отварят само въздушните граници, след което ще бъде извършена допълнителна оценка под ръководството на Комисията, преди отварянето на националните граници", коментира Каспер Велдкамп - депутат от Нов социален договор.

Декларацията беше подложена на гласуване в пленарна зала и отхвърлена.

"За" приемането й и промяна на позицията на страната за България гласуваха депутатите от партията на Марк Рюте - Народната партия за свобода и демокрация, а също и представителите на Новия социален договор и на двете християндемократически формации. "Против" се обявиха левите и зелените около Франс Тимерманс и, изненадващо, представителите на спечелилата изборите крайнодясна Партия на свободата на Герд Вилдерс. Така с подкрепата на партията на Вилдерс позицията на Нидерландия остава за "зелена светлина" и пълно приемане на Българи в Шенген.

Засега Австрия не е склонна да промени решението си и предлага единствено премахването на България във въздушния Шенген, без конкретна дата за сухопътния. Преговорите между София и Виена продължават.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подробности за маршрута на кораба "Верила" от Бразилия до Ирландия
Подробности за маршрута на кораба "Верила" от Бразилия до Ирландия
Египетският Ал-Ахли завърши на трето място в Световната клубна купа по футбол
Египетският Ал-Ахли завърши на трето място в Световната клубна купа по футбол