НОВИНИ

Български ученик влезе в класацията на "Форбс" - "30 под 30"

bnt avatar logo
от БНТ
19:22, 22.12.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Изкуственият интелект не е заплаха, а може да бъде наш приятел. Това заяви в "Още от деня" Георги Пашалиев - ученик от Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски". Той постига исторически успехи за България в сферата на изкуствения интелект и влезе в класацията на списание "Форбс" "30 под 30".

Едва на 18 години, талантливият младеж се нареди сред елита на учените, които работят с Изкуствения интелект с разработка в сферата на медицината.

"Взимаме пет страни - например пет болници, пет училища, институции или друго. Всяка болница има определен брой пациенти с определена диагноза и лечение. На базата на данните, изкуственият интелект ще помогне за това диагностиката да бъде по-прецизна", каза Георги Пашалиев.

Георги е първият български ученик, станал автор в най-реномираната научна конференция за AI в света –NeurIPS. Статията свързва сферите на машинното обучение и теорията на игрите и предлага нов метод за споделяне на данни при изграждане на по-надежден изкуствен интелект. Георги започва работата си по проекта като стажант в ETH Zurich, където работи под ръководството на д-р Никола Константинов, изследовател в INSAIT, проф. Мартин Вечев, инициатор за създаване на института, и Флориан Дорнер, докторант в "Макс-Планк".

За него светът е математика, а любимата му теорема е Питагоровата.

"Идеята на изкуствения интелект всъщност е да ни помогне. Бих искал да живея в свят, в който присъства повече изкуственият интелект, защото той определено ще може да облекчи част от нашето ежедневие със задачите, с които се занимава", категоричен е ученикът.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дара Малинова спечели пет златни медала на турнир по художествена гимнастика в Сингапур
Дара Малинова спечели пет златни медала на турнир по художествена гимнастика в Сингапур
Александър Донски е на финал на двойки на тенис турнира в Монастир
Александър Донски е на финал на двойки на тенис турнира в Монастир