НОВИНИ

Какви са мерките за справяне с демографската криза в България?

bnt avatar logo
от БНТ
18:55, 22.12.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Когато говорим за нашата цел, не трябва да говорим за това как да се преборим с демографската криза и с демографския срив, а как да постигнем една нова национална цел - а именно просперираща и благоденстваща България. Това каза в студиото на "Още от деня" социалният министър Иванка Шалапатова, която гостува заедно с писателя Георги Бърдаров.

Шалапатова подчерта, че наред с присъединяването на България към Шенген и еврозоната, както и изпълнението на всички цели по националния План за възстановяване и устойчивост, борбата с инфлацията, основен приоритет на правителството е и новата цел за справяне с демографската криза, а именно превръщането на България в една благоденстваща страна, в която раждането на деца и създаването на семейство е кауза, която е възможна.

Според Бърдаров нулевата стъпка за справяне с демографската криза е да не се говори толкова негативно за България, защото ако се говори само негативно, то така се отблъскват младите хора:

"Как обаче да бъдем позитивни - трябва да видим първо какви ресурси нереализирани имаме. Трябва да видим, че все пак имаме млади хора, които имат желанието да останат и живеят в България. Ако само гледаме негативното и обясняваме колко безнадеждно е всичко и казваме само, че единствените изходи от кризата са Терминал 1 и Терминал 2, те ще бъдат точно такива."

Министър Шалапатова обясни какви са и първите стъпки на правителството за справяне с демографския проблем:

"Първо трябва да се повиши ефективността на системата на социалното подпомагане, така че всяка социална помощ да бъде таргетирана, т. е. да е насочена спрямо индивидуалните потребности на човека, за да може това да ни помогне да се борим с неравенството и с бедността. Втората линия е свързана с по-категоричните мерки за изкореняване на бедността в България, тъй като редица изследвания показват, че дори и да имаме по-високи семейни помощи, самата финансова помощ не може да пребори бедността."

Тя даде и пример с липсата на жилище как понякога едно семейство изоставя детето си и се разпада.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Донски е на финал на двойки на тенис турнира в Монастир
Александър Донски е на финал на двойки на тенис турнира в Монастир
Виктор Осимен най-вероятно ще продължи договора си с Наполи
Виктор Осимен най-вероятно ще продължи договора си с Наполи