НОВИНИ

Голямото пътуване започна: Километрични задръствания в центъра и изходите на София

За пътуващите от София към Варна има по две ленти за движение в два от тунелите на АМ "Хемус"

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:39, 22.12.2023
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Започна голямото предколедно пътуване. От "Пътна полиция" казаха, че целия състав на екипите е ангажиран по празниците. Най-засилен трафик се очаква по автомагистралите - "Тракия", "Хемус", "Люлин", днес и утре.

На изхода на София в посока автомагистрала "Тракия" трафикът е оживен, но за тапи и километрични задръствания със сигурност не може да се говори. За пътуващите по АМ "Хемус" е създадена времена организация на движение в тунелите, където има ремонти с цел по-бързо придвижване. До сега голямото пътуване минава безпроблемно. От МВР заявиха, че няма получени сигнали за тежки катастрофи. В серията почивни дни се очакват засилени проверки на пътя. В рамките на изминалия ден са установени общо 32-ма шофьори седнали зад волана след употреба на алкохол. Седем са хванати да шофират под въздействието на наркотици.

Задръстванията в София започнаха още от обяд. По бул. "Цариградско шосе" се образуваха колони и в двете посоки.

- Много задръствания. Вътре в София е хаос.

- За празниците сега всички се прибират.

- Правилата горе-долу се спазват, но пътищата са много лоши.

Допълнителни патрули бяха разположени на изходите на града.

"Целият наличен състав на отдел "Пътна полиция" е ангажиран с безпроблемното изнасяне на гражданите", каза старши комисар Динко Трифонов - "Пътна полиция" - СДВР.

За улеснение на всички пътуващи от София към Варна са обособени две ленти за движение в тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове" на АМ "Хемус" заради ремонти. Всички пътуващи от Варна към София бяха пренасочвани по обходен маршрут. Интензивен трафик има и в района на Дунав мост при Русе. На границата се образуваха опашки предимно от идващи от Румъния.

- Има много камиони, което затруднява движението.

- Дето се вика, от София до Румъния пътувам 3 дена. Пеша ако тръгна, може би ще стигна по-бързо.

По време на празниците контролът на пътя ще бъде засилен - екипите на полицията ще следят за превишена скорост, рискови изпреварвания и употреба на алкохол и наркотици.

"Да съобразят шофирането си с пътната обстановка, да не предприемат рискови маневри. Да бъдат толерантни един към друг", каза още старши комисар Динко Трифонов.

Пътни експерти съветват шофьорите да тръгват на дълъг път отпочинали, тъй като липсата на концентрация може да се окаже фатална, особено през зимата, когато рисковете от заледявания и аквапланинг се увеличават.

"При движение от 80 км в час превозното средство преминава 22 метра. За тези 22 метра никой не се разсейва само за една секунда. Трябва да сметнете времето за реакция да натиснете спирачката и сте минали по-дълго разстояние от един футболен стадион", обясни Росен Рапчев - Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”.

снимки: БГНЕС

От началото на месеца тежките катастрофи с ранени и загинали са малко над 370.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктор Гичев ще бъде технически експерт на всички състезания в Световната купа по сноуборд
Виктор Гичев ще бъде технически експерт на всички състезания в Световната купа по сноуборд
Доайенът на спортната журналистика Петър Милушев почина на 96-годишна възраст
Доайенът на спортната журналистика Петър Милушев почина на 96-годишна възраст