НОВИНИ

Здравното министерство предупреждава за опасност от морбили у нас

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:27, 22.12.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Здравното министерство предупреждава за опасност от морбили у нас. През последните три години националното ваксинационно покритие е под препоръчителните 95%. В Румъния вече обявиха епидемия и регистрираха един смъртен случай.

Така изглежда кривата на регистрираните случаи на морбили у нас за последните 20 години. Вижда се епидемията от 2010 г., и малките пикове на заболели през 2017 г., 2019 г. и 2020 година. Сега има условия за нов пик, смятат здравните власти.

"Освен в Румъния, няколкостотин болни има в Австрия, Франция и Германия, малко по-малко в Белгия, още по-малко в Полша, Италия и Швеция. С две думи - има откъде да дойде", каза Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

Ако 1000 души се разболеят от морбили, един или двама от тях ще умрат, 50 ще развият инфекция на ухото, 40 - пневмония, един - енцефалит. Едно от редките усложнения е мозъчно увреждане, което може да се прояви години след преболедуването. Тази статистика се доказва при всеки епидемичен взрив у нас.

"Имаме такива случаи, преболедувало детенце в ранна възраст под едногодишно, след което вирусът остава да живее в него и води до късни неврологични усложнения", заяви д-р Деница Даскалова - общопрактикуващ лекар.

Последният случай на морбили в практиката на д-р Даскалова е от 2017 г. Ваксината е задължителна, но въпреки това има родители, които не желаят да я поставят на децата си. Така за поредна година имунизационният обхват не успява да достигне нужните 95%, за да се предотврати възможността от епидемия.

"Реално се боря срещу съседите, форумите, които имат силни позиции в обществените нагласи", сподели д-р Деница Даскалова - общопрактикуващ лекар.

Санкцията за родители, отказали задължителна ваксинация на децата си, е 50 лева.

"Те се разписват, има документация, представяме я на РЗИ в срокове, каква е процедурата не мога да кажа, но към момента нямам информация някой от моите пациенти, който не се е ваксинирал по собствено желание, да е претърпял санкция", обобщи д-р Деница Даскалова - общопрактикуващ лекар.

Първоначалните симптоми на морбили наподобяват настинка. Едва след четири-пет дни се появява характерния обрив. Дори да не се развият усложнения, болестта изтрива цялата имунна памет на организма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев потвърди подкрепата за европейския път на Косово
Президентът Румен Радев потвърди подкрепата за европейския път на Косово
Луис Суарес подписа с Интер Маями
Луис Суарес подписа с Интер Маями