НОВИНИ

Контрабанда на питони: 33 влечуги са намерени във влака от София за Истанбул

Трафикантът е задържан

Айше Сали
от Айше Сали
20:52, 22.12.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

А ако пътувате за празниците с влак към Турция, може да се окажете в едно купе с 33 питона. Те са намерени във влака от София за Истанбул от митничарите в Одрин. Оказва се, че влечугите са последния хит на пазара за домашни любимци, което ги прави и обект на контрабанда наред с екзотичните птици.

Много хора се страхуват от змиите, но има и такива, които си лягат с тях. Под легло, в купе в спален вагон, са намерени 33 питона, които са били превозвани от София към Истанбул. Те са заловени от митничарите край Одрин.

Влечугите са открити при внезапна проверка. Две от тях са били мъртви, а останалите вече са предадени на Главната дирекция по опазване на природата и управление на националните паркове. Трафикантът е задържан.

Георги Кърстев, херпетолог: "Има един вид кралски питони, които станаха много известни, тъй като далеч не стават много големи - стават около 1,5 м и заради спокойния си нрав е станал е предпочитан за домашен любимец - лесно се гледат, хранят се много по-рядко, не се изискват разходки и ваксинации."

Трафикантите укриват стоката къде ли не.

"Правеха се всякакви опити да се превозват - от камионетка, което изглежда съвсем нормално през укрития в поли и шалвари на упоените птички. Беше предизвикателство да ги спасим след това. След което там, като че нещо се промени на пазара. Сега и ние имахме няколко случая със задържани влечуги. Тук са били в купето. Ние сме имали случаи, когато сме ги намирали в панталон", каза Вяра Генова, говорител на Агенция "Митници".

Над 9000 видове са включени в списъка, който предвижда специален режим при търговия с растения и животни. Контрабандата води до огромни щети.

"Все пак това се смята за четвъртия по значимост трафик, който генерира приход след оръжията, човешкия трафик, дрогата, защото наказанията при този вид трафик в световен мащаб са много по-ниски", каза Яна Велина от Екоминистерството.

А на прага на предстоящите пътувания еколози и митничари предупреждават: внимавайте с коралите, чиито износ забранен, както и с всякакви сувенири без сертификат, защото могат да бъдат конфискувани на границата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА надигра Академик Пд за пети пореден успех в НБЛ
ЦСКА надигра Академик Пд за пети пореден успех в НБЛ
Здравното министерство предупреждава за опасност от морбили у нас
Здравното министерство предупреждава за опасност от морбили у нас