НОВИНИ

Президентът ще настоява случая с Мартин Божанов - Нотариуса да бъде разнищен докрай

Според Радев, разплитането на този случай е залогът дали България ще се развива като демократична и правова държава

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 11.02.2024 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
Политика
Слушай новината

Президентът Румен Радев е специален гост на слалома за Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско, в който участва българският скиор Алберт Попов. Радев ще участва в церемонията по награждаване след края на състезанието. Предвидена е и среща с представители на Планинската спасителна служба.

Истинската тема на деня е случаят с Мартин Божанов и разплитането на този случай е залогът дали България ще продължи да се развива като демократична и правова държава. Това коментира пред журналисти в Банско президентът Румен Радев.

"Всички приказки за конституционна реформа и правова държава катастрофират в реалността, в която Мартин Божанов е могъл да бъде брокер между мафията и съдебната власт единствено с политическа протекция. Нашето общество така и не разбра кой е диктувал в тефтерчето на Филип Златанов, кой е кадрувал чрез Красьо Черния, къде са Пепи Еврото и неговите "джуджета" и тъкмо заради това продължи варварското разграбване и превземане на държавата именно в комфорта на безнаказаността", подчерта Румен Радев.

Затова президентът ще настоява този случай да бъде този път разнищен до край.

Държавният глава каза още, че устойчивост в политиката може да се гради само, ако тя почива на ясни принципи и ценности. Прекалено големите компромиси водят до резултати, които не са в полза на българските граждани.

Радев отговори и на въпрос, свързан с предстоящата ротация в правителството на 6 март. Президентът увери, че ще изпълни Конституцията и след консултациите с политическите сили ще връчи мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила - ГЕРБ-СДС.

На среща с кмета на Банско Стойчо Баненски по-рано тази сутрин, държавният глава подчерта, че наред със стратегическите инвестиции в перспективните отрасли, сред които е и туризмът, не бива да се забравя и инвестицията в здравето на българските граждани чрез осигуряване на възможности за спорт и отдих сред природата, без да се нарушава екологичното равновесие.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недостиг на синоптици във Варна: Ще остане ли Черноморието ни без прогноза за времето?
Недостиг на синоптици във Варна: Ще остане ли Черноморието ни без прогноза за времето?
Сестри Стоеви се класираха за финала на двойки жени на турнир по бадминтон в Баку
Сестри Стоеви се класираха за финала на двойки жени на турнир по бадминтон в Баку