НОВИНИ

Президентът участва в тържествата за Съединението в Брестовица и Първенец

bnt avatar logo
от БНТ
11:39, 06.09.2020
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

В село Първенец президентът участва в тържественото шествие по повод 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На площада пред НЧ "СЪЗНАНИЕ 1873” държавният глава отбеляза, че "духовният заряд на тези исторически паметни дати ни заставят да осъзнаем нашия днешен дълг към род и Родина".

"Едни от най-важните ми срещи на този свят за всеки българин ден са именно с вас, потомците на онези сърцати българи от 1885 година, които доказаха, че не е задължително да си голям, за да се превърнеш в кръстопът на историята. Достатъчно е да бъдеш волеви и достоен родолюбец. Достатъчно е да обичаш родината си толкова силно, че да имаш дързостта да предизвикаш Великите сили, да предизвикаш установения ред и да обърнеш хода на историята в името на бъдещото на своето човечество", посочи президентът.

"Ако може да се каже, че Съединението на Княжество България с Източна Румелия има своето Оборище, то неговото място е именно тук, в тогавашното от Дермендере. Тук се събират най-видните дейци на българския таен Централен революционен комитет и на съединисткото движение. Именно оттук Захари Стоянов ръководи съзаклятниците. Тук се определя и дългоочакваната от разделена България дата в Дермендере, както по-късно ще напише Иван Гешов революционерите чертаят контурите на движението, което ще завърши с 6-и септември", припомни Радев.

Президентът поздрави всички както участниците на възстановките, така и жителите на Първенец затова, че пазят свято заветите на тези хора, които са посветили живота си в името на този важен за съдбините на България ден.

"За това, че съхранявате нашата национална идентичност, за това че днес има тук толкова много деца и млади хора и не по-малко е вие да не спирате да им разказват, че Първенец е не само красив кът от България, но и живо огнище със своите дълбоки исторически родолюбиви корени. Да им разказвате, че когато сме единни, стоящи здраво зад стремежа на нашия народ към свобода и справедливост, ние сме способни да пишем най-светлите страница в нашите истории. И аз съм убеден, че във време като нашето ние отново имаме нужда от идеалите от духовната сила на нашите Възрожденци на дейците на съединисткото движение, за да може с платени усилия да направим България достойно място за бъдещето на нашите деца. Поклон около пред дейците на Съединението. Честит празник!", заяви държавният глава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тържестена смяна на караула пред Президентството
Тържестена смяна на караула пред Президентството
Каракачанов в деня на Съединението: Да си кажем кривиците, за да не затрием България!
Каракачанов в деня на Съединението: Да си кажем кривиците, за да не затрием България!