Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Президентът удостои посланика на Ирландия с орден „Мадарски конник“ - първа степен

от БНТ
17:06, 29.09.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
президентът удостои посланика ирландия орден bdquoмадарски конникldquo първа степен

Държавният глава Румен Радев удостои днес на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 посланика на Ирландия у нас Майкъл Форбс с орден „Мадарски конник“ - първа степен. Президентът открои личния принос на посланик Форбс за динамичното развитие на отношенията между България и Ирландия.

През настоящата година България и Ирландия отбелязват 30 години от установяването на дипломатически отношения. „Макар и кратки като история, тези отношения бележат динамично и възходящо развитие“, подчерта Румен Радев. По думите му по време на мандата си у нас Майкъл Форбс е установил отлични и ползотворни отношения с българските институции и е допринесъл съществено за подготовката на България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Държавният глава подчерта и приноса на посланик Форбс за развитието на културните връзки между двете страни. Проведените редица литературни, музикални събития и изложби са предоставили възможност на българската публика да се запознае с богатото културно наследство на Ирландия.

„Искрено се надявам, че престоят Ви в България е бил ползотворен, че сте разбрали по-добре древната история на нашия горд народ и че сте имали приятни моменти на приятелство, които ще помните дълго и професионално удовлетворение“, каза президентът.

Майкъл Форбс определи като специален орденът „Мадарски конник“ – първа степен. „Този орден отбелязва постигнатото през последните четири години и се гордея с него. Гордея се с това, че сме развили отношенията между България и Ирландия“, посочи дипломатът. „Знам, че Мадарският конник ще ме връща обратно в България, за да видя отново Вашите невероятни долини с рози“, каза още Майкъл Форбс.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Учителка изминава по 14 км пеша, за да стигне до класната стая
Учителка изминава по 14 км пеша, за да стигне до класната стая
Посланикът на Азербайджан за конфликта: Ние имаме най-голям интерес от решаването на този проблем
Посланикът на Азербайджан за конфликта: Ние имаме най-голям интерес от решаването на този проблем