НОВИНИ

Президентът удостои с държавни отличия български учени и творци

радев отстояването националните културни традиции особено важен пример младите
bnt avatar logo
от БНТ
14:16, 26.10.2020
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Отстояването на нашите културни традиции е особено важен пример за младото поколение, за да виждат младите хора в културните, образователни и научни постижения инвестиция в своето бъдеще и общия български път към успеха. Това заяви президентът Румен на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която български творци и учени бяха удостоени с държави отличия.

„Вие изграждате основополагащи ценности, възпитавате мироглед и разкривате нови хоризонти за не едно поколение“, подчерта държавният глава на церемонията.

Иван Терзиев беше удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие. С ордени „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен бяха отличени Лозан Лозанов, Николай Георгиев и Рашко Иванов. Отличие „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен получи Донка Копринкова.

„В навечерието на Деня на народните будители за мен е гордост да връча висшите държавни отличия на достойни българи за техния безспорен принос към българската култура и просперитет“, заяви още държавният глава и определи биографиите на изявените гости като разказ за десетилетен творчески труд и талант, посветен на общественото развитие, духовно израстване и задълбочаване на приятелството ни с други народи.

Иван Терзиев е сред талантливите и авторитетни български творци, известен с режисираните от него игрални и документални филми („Господин Никой“, „Мъже без работа“, „Силна вода“ и сериала „Селцето“), както и с активната си преподавателска дейност. Сценарист и режисьор е и на поредица от 7 новели и няколко късометражни документални филма.

Лозан Лозанов е сред успешните и уважавани творци с безспорен принос за развитието на съвременната българска архитектура. Работи активно с изтъкнати художници и скулптори. Носител е на множество престижни награди и отличия. Създава между много други и емблематичните обществени сгради резиденция „Бояна“, Пощенската палата в гр. Русе - съвместно с арх. Богдан Томалевски и хотел „Плиска“ в съавторство с арх. Христо Цветков.

Николай Георгиев поставя във фокуса на творческите си търсения като режисьор автентичната среща между актьори и зрители. Той е режисьор и сценарист на над 150 постановки, показани по цял свят, донесли му международно признание и множество награди. Създава частни и неформални трупи, сред които Университетски театър „Бим Бом“, неформалния театър „4+4“, „Първи женски театър“, въвежда експерименталните театрални класове. Поставя началото на специалността „Синтетично сценично изкуство” и магистърската програма „Мениджмънт и продуцентство в областта на изкуството и културата” в Пловдивския университет.

Рашко Иванов е сред инициаторите за създаването на Хърватско-Българското дружество, в чието ръководство влизат едни от най-известните личности в Загреб. Поддържа тесни контакти с български учени и представители на академичните среди. Активно работи за успешното сътрудничество между хърватски и български културни институти.

Донка Копринкова посвещава професионалния си път на българското хорово изкуство. От 1965 г. тя е главен художествен ръководител и диригент на хор „Славянско единство“, който е лауреат на множество национални и чужди фестивали, носител на 18 международни отличия.

От името на удостоените с държавни отличия дейци Иван Терзиев благодари за признанието и напомни за важността на мисията на българските учители, които водят непрекъсната борба за духовността на българския народ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един от най-големите центрове в Италия за тестване на коронавирус беше открит край Рим
Един от най-големите центрове в Италия за тестване на коронавирус беше открит край Рим
МЗ: Отрицателен PCR тест не отменя карантината
МЗ: Отрицателен PCR тест не отменя карантината