НОВИНИ

Президентът удостои с орден "Мадарски конник" посланика на Армения

президент - Мадарски конник
Снимка: Президентство на Република България
bnt avatar logo
от БНТ
21:50, 04.09.2024
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Държавният глава Румен Радев удостои посланика на Република Армения у нас Армен Едигарян с орден "Мадарски конник" първа степен.

България и Армения се радват на отлични отношения, искрено приятелство и ефективно сътрудничество, изградени на основата на дългогодишни културни връзки между нашите два народа, които в исторически план споделят много обща съдба, заяви президентът

Румен Радев открои последователните усилия на посланик Едигарян за развитието на двустранното сътрудничество и на диалога на високо политическо ниво, въпреки трудностите, произтичащи от различни кризи от регионален и глобален характер. През 2022 г. България и Армения отбелязаха 30 години от установяването на дипломатически отношения, като през същата година по покана на държавния глава Румен Радев на посещение у нас беше президентът на Армения Вахагн Хачатурян. В рамките на визитата беше подписана Съвместна декларация за двустранните отношения между Република България и Република Армения.

Държавният глава отбеляза и положителното развитие в търговско-икономическите отношения по време на мандата на посланик Едигарян. От 2022 г. износът от България към Армения бележи ръст с повече от 50% спрямо 2021 г., а тенденцията за увеличаване на двустранния стокообмен се запазва и към момента, заяви Румен Радев. Положителен ефект за насърчаване на търговско-икономическия обмен са оказали откриването на постоянна въздушна линия между Ереван и София и подписването на Протокол за създаване на Българско-арменска търговско-икономическа камара.

Търговско-икономическото сътрудничество между България и Армения има несъмнен потенциал за развитие особено в контекста на разширяването на връзките между Азия и Европа – по отношения на транспортна, енергийна, дигитална свързаност и насърчаване на контактите между хората, заяви Румен Радев и отбеляза значимата роля на съвместното участие в редица инфраструктурни проекти. Президентът отбеляза и партньорството в области като наука, образование и култура, които по време на мандата на посланик Едигарян са надградени с подписването и актуализацията на редица програми и документи. Предстои подписването на важен меморандум в областта на високите технологии, научния обмен и научна-развойната дейност, каза още Румен Радев.

Посланик Армен Едигарян благодари за оказаната чест и полученото висше държавно отличие. Дипломатът отбеляза, че арменската общност в България е оказала принос за просперитета на страната и е надежден мост между двете държави. Армен Едигарян допълни, че Армения и България са постигнали успех в усилията двустранният политически диалог да продължи безпрепятствено.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задължиха директора на митниците да изготви план за облекчаване на трафика по границите
Задължиха директора на митниците да изготви план за облекчаване на трафика по границите