НОВИНИ

Президентът: Засега не мисля за вариант предсрочни избори

Но ако се стигне до служебно правителство, ще спазя правилата, които въвеждат промените в Конституцията, посочи той

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:38, 01.03.2024
Чете се за: 03:52 мин.
По света
президентът румен радев участва анталийския дипломатически форум
Слушай новината

В рамките на форума президента Румен Радев коментира, че напоследък забелязва някакви странни критерии за оценка на министри. И даде пример с министъра на отбраната Тодор Тагарев.

"Някои от лидерите в коалицията казват, че той трябва да освободи поста, защото не прави достатъчно за Украйна. Което за мен е някак си висша форма на нихилизъм. Друг един лидер от управляващата коалиция дори възкликна, че Тагарев трябва да остане, защото, виждате ли, много го харесвали в Украйна. Ама кога тези хора ще запитат дали министър Тагарев го харесват в българската армия и какво прави за сигурността на България?", попита Радев.

Президентът напомни, че засега не мисли за вариант предсрочни избори, но ако се стигне до служебно правителство, ще спази правилата, които въвеждат промените в Конституцията.

"Това е съвсем лесно - отварям конституцията и карам по ред, по домова книга. И този човек някак трябва да състави кабинет", посочи Радев.

А ако има разминаване в очакванията за състава на кабинета - Радев напомни, че никой не може да го накара да подпише указ за назначението му.

Българският президент подчерта, че участието на България на този форум е израз на разбирането, че колкото и изострени да са противоречията и конфликтите в нашия регион, постигането на тяхното устойчиво разрешаване е възможно само със средствата на дипломацията. Затова и страната ни настоява за балансирано използване на всички възможни средства за възстановяване на диалога във всички конфликтни точки.

"И това е особено актуално днес когато виждаме че ескалацията най-вече на войната в Украйна расте - тя се развива. При всички изявления които слушаме от световни лидери последните няколко дни това трябва да ни тревожи. Защото стигнем ли до употреба на ядрено оръжие -това означава че нещата губят смисъл".

Румен Радев няколко пъти подчерта , че визитата на Ердоган у нас ще зависи от това ще има ли устойчиво правителство.

"Защото неговото идване в България трябва да бъде подготвено много внимателно с нови и с актуализирани меморандуми, голям бизнес форум и разкриване на много форми на сътрудничество в най различни сфери".

Както за тази, така и за срещата с унгарския премиер Орбан, Румен Радев подчерта, че се е опитал да върне доверието в страната ни като надежден партньор в икономиката, енергетиката, търговията. В тази връзка Радев отново остро разкритикува приетата и два месеца по -късно отменена от българския парламент енергийна вноска. Факт заради който според Радев, Унгария ни е обърнала гръб.

"В момента Унгария вече провежда процедурата да сключи договор с Ботащ през нас, но нас вече ни няма. И от фактор, който може да търгува с газ се превръщаме отново в една територия през която преминава газ и ние не сме фактор", каза президентът Румен Радев.

В рамките на форума Радев проведе срещи и с премиерите на Унгария и Молдова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Донски ще играе за титлата на двойки на турнир по тенис в Португалия
Александър Донски ще играе за титлата на двойки на турнир по тенис в Португалия
Емил Костадинов ще изпълнява длъжността президент на БФС до Конгреса на 15 март
Емил Костадинов ще изпълнява длъжността президент на БФС до Конгреса на 15 март