НОВИНИ

Президентството: Спазена е конституционната процедура при връчване на мандата

живо президентът връчи мандат съставяне кабинет итн
Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
15:27, 02.08.2021
Чете се за: 01:15 мин.
Политика
Слушай новината

Преди възлагането на мандат за съставяне на правителство от министър-председателя, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание, е представено Решение на парламентарната група на ПП „Има такъв народ“, с което посочват г-н Пламен Николов за кандидат за министър-председател. Това заявяват от президентството във връзка с въпроси относно връчения на 30 юли 2021 г. мандат за съставяне на правителство.

Представена е и Декларация за отговаряне на условията за избиране на народни представители, на основание чл.110 във връзка с чл. 65, ал. 1 от Конституцията на Република България, се казва още в съобщението на президентството.

По-рано днес Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" цитира бившия депутат и съавтор на Конституцията Николай Близнаков, според когото връчването на мандата на 30 юли е противоконституционно и нелегитимно.

Според Близнаков решението за издигането на Пламен Николов за кандидат за премиер от "Има такъв народ" не е взето от парламентарната група на партията, както изисква Конституцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патрисия Мамона за БНТ: Много съм щастлива от постигнатото
Патрисия Мамона за БНТ: Много съм щастлива от постигнатото
Съпругът на Ивет Лалова се обясни в любов чрез БНТ
Съпругът на Ивет Лалова се обясни в любов чрез БНТ