НОВИНИ

При постковид състояние потърсете веднага медицинска помощ, съветват медици

bnt avatar logo
от БНТ
09:23, 21.08.2022
14604
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Постковид синдромът засяга все повече хора и трябва да му се обръща по-голямо внимание. За това призоваха медици в ефира на "Денят започва в неделя".

Няма хора, които да са застраховани от постковид състояния, независимо дали карат вируса леко или тежко, заяви в "Денят започва" гастроентерологът д-р Виктор Камбуров. По негови наблюдения първоначално пациентите често подценяват проблема.

"При постковид състояние трябва да се потърси медицинска помощ и да не се омаловажава. Постковидът е сериозно заболяване, което заплашва около 10% от хората да ги инвалидизира трайно", казва той.

Диетологът д-р Мария Николова лично е преживяла този проблем. 6 месеца след прекарания вирус тя имала гастроентерологични проблеми. Ето съветите ѝ за хранене по време на болестта:

"Здравословното хранене при ковид значи достатъчно зеленчуци и плодове, пълноценен протеин като постни меса, риба , яйца, млечни продукти, ако няма реакция към тях, бобени храни и не на последно място някакъв въглехидрат като пълнозърнести храни. Трябва да направим един баланс и да се придържаме към простичките правила - често, фракционирано хранене, три основни хранения и две поддържащи. И е много важно да има адекватна хидратация", съветва тя.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва в неделя"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка катастрофа с няколко пострадали на пътя за Рилския манастир
Тежка катастрофа с няколко пострадали на пътя за Рилския манастир
Доброволци доставиха питейна вода в села на воден режим около Павликени
Доброволци доставиха питейна вода в села на воден режим около Павликени