Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Придружителите на непълнолетни след 22:00 ч. ще трябва да се удостоверяват с декларация?

Промени в наредбата за специализирана закрила на деца са публикувани за обществено обсъждане

bnt avatar logo
от БНТ
21:12, 02.12.2023 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Придружителите на непълнолетни деца на обществени места да се удостоверяват чрез декларация - това предвижда проект на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за специализирана закрила на деца на обществени места.

Промените в наредбата са с цел привеждането ѝ в съответствие с чл. 8, ал. 7 от Закона за закрила на детето и регламентирането на ред за удостоверяване качеството на придружител на непълнолетно дете, навършило 14-годишна възраст след 22.00 ч., от страна на родител, попечител или лице, което полага грижи за детето, който не може да го придружи на обществени места.

Удостоверяването ще се извършва чрез декларация по образец, приложение към Наредбата. Регламентира се изискване за собствениците, наемателите или ползвателите на търговски обекти, кина и театри, чиито обекти се посещават от деца, да поставят на видно място за клиентите, на входните места, табло с информация за изискванията за придружаване на деца на обществени места, включително за изискването за представяне на декларацията по образец, както и да публикуват тази информация и на поддържаните интернет платформи.

Предвижда се, че не следва в обектите да се допускат лица, придружаващи деца след 22.00 часа, без представянето на декларация. Наредбата се привежда в съответствие и с разпоредбите на Закона за предучилищното и училищното образование и на Закона за нормативните актове.

Проектът за промени в наредбата е публикуван вчера, 1 декември и се предвижда обсъждането му да продължи до 2 януари 2024 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черноморец, Миньор и Спартак спечелиха гостуванията си в НБЛ
Черноморец, Миньор и Спартак спечелиха гостуванията си в НБЛ
Александър Томаш: Трябват нови футболисти, които да освежат отбора
Александър Томаш: Трябват нови футболисти, които да освежат отбора