НОВИНИ

Приемни кабинети за пациенти със съмнения за COVID-19 в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
08:15, 06.04.2020 (обновена)
11367
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Нови денонощни кабинети, в които ще се преглеждат граждани със съмнения за наличие на коронавирус, ще бъдат разкрити в Пловдив - съобщи областният управител Дани Каназирева. В града вече действат три други денонощни приемни, които заработиха с решение на Областния медицински щаб.

Първите денонощни кабинети в Пловдив бяха разкрити по предложение на областния управител, за да се намалят сигналите към Спешна помощ и струпването на хора със съмнения за коронавирус в Инфекциозната клиника. Кабинетите са в Транспортна болница, болница "Свети Панталеймон" и университетската болница "Каспела".

Дани Каназирева - областен управител на Пловдив: Вече работят близо една седмица, спазват се всички дадени указания, над 140 са преминалите пациенти, които реално или им се назначава домашно лечение, или биват хоспилализирани в самите болници.

105 души от всички, които са потърсили помощ в спешните кабинети, са прегледани в Университетската болница "Каспела". 19 от тях са хоспитализирани.

И в трите болници с денонощни кабинети има преструктурирани отделения за прием на пациенти с доказан коронавирус. Медиците от Спешна помощ са категорични, че благодарение на кабинетите сигналите към тях са намалели, но апелът е подобни приемни да има във всяко здравно заведение.

Д-р Димитър Христозов- заместник-директор на Спешна помощ- Пловдив: Всички болници трябва да започнат на този режим на работа, защото има случаи, където е закаран пациент с инсулт, излиза положителен на COVID инфекция, отделението трябва да се затваря, така че всяка болница трябва да изгради филтър в началото си.

Предстои разкриването на още два денонощни кабинета в Пловдив, които ще обслужват граждани със съмнения за коронавирус.

Дани Каназирева - областен управител на Пловдив: Аз ще държа много същите да бъдат открити и на територията в областта.

Те ще бъдат в лечебни заведения, които са определени от здравното министерство да работят с пациенти със симптоми на COVID-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха частично бедствено положение в община Септември
Обявиха частично бедствено положение в община Септември
Има починал от коронавирус в Пещера, 541 е броят на заразените у нас
Има починал от коронавирус в Пещера, 541 е броят на заразените у нас