НОВИНИ

Примож Роглич спечели 17-ия етап от колоездачната обиколка на Испания

Примож Роглич
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
18:56, 13.09.2023
Чете се за: 03:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Словенецът Примож Роглич от отбора на Йъмбо-Висма стана победител в 17-ия етап от Колоездачната обиколка на Испания, който завърши на митичната височина Англиру.

Точно финалните 12 километра, които бяха със среден наклон от над 10 процента, определиха изхода на етапа. Първи във височината, при това с повече от една минута аванс, влезе шампионът от "Вуелтата" за 2022 година Ремко Евенепул (Соудал Куик-Степ). Белгиецът обаче не успя да задържи темпото, което сам наложи и още по средата на изкачването бе застигнат и задминат от претендентите за генералното класиране. Отборът на Йъмбо-Висма използва по чудесен начин темпото, което зададе нидерландецът Ваут Пулс от състава на Бахрейн Викториъс и два километра преди финала нанесе решителния си удар. Шампионът от Обиколката на Италия Примож Роглич и шампионът от Обиколката на Франция Йонас Вингегор се откъснаха пред всички останали и до финала не успяха да бъдат разделени.

До победата в 124-километровия етап от Рибесея до Алту де л'Англиру стигна Роглич, който финишира с време от 3 часа, 15 минути и 56 секунди. Втори със същото време е датчанинът Вингегор, а за третото място успя да се пребори съотборникът им Сеп Къс. Американецът пристигна на 19 секунди, изпреварвайки във финалните метри испанеца Микел Ланда от Бахрейн Викториъс. Топ 5 в днешния етап се допълни от Ваут Пулс, който завърши на 44 секунди.

С времето, което Вингегор успя да спечели на Къс, датчанинът се доближи максимално до носителя на "червено трико". Къс продължава да бъде начело в генералното класиране, но преднината му вече е само 8 секунди. Роглич е трети в общото подреждане на 1:08 минути зад Сеп Къс. Четвърти на точно 4 минути е испанецът Хуан Аюсо от Обединените арабски емирства, а Микел Ланда влезе в топ 5 на 4:16 минути зад лидера.

В класирането при катерачите водач е Ремко Евенепул с 91 точки, с 40 преднина пред Вингегор.

При спринтьорите на първо място е австралиецът Кейдън Гроувс (Алпецин-Декьонинк) с 228 точки, следван от Евенепул със 152 и Вингегор със 120.

В четвъртък е 18-ият етап от Обиколката на Испания, който също е планински и също се очертава да бъде много тежък. Той е с дължина от 179 километра от Пола де Аянде до Ла Крус де Линарес. Ще бъдат преминати пет категоризирани изкачвания, като три от тях са от първа категория.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Естония и Литва забраниха влизането на коли с руска регистрация
Естония и Литва забраниха влизането на коли с руска регистрация
Изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за участие в местните избори
Изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за участие в местните избори