НОВИНИ

Примож Роглич спечели тазгодишното издание на колоездачната Обиколка на Италия

примож роглич спечели тазгодишното издание колоездачната обиколка италия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:37, 28.05.2023
Чете се за: 02:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Марк Кавендиш (Астана Казакстан) отбеляза последната си поява в Обиколката на Италия със сензационен спринтов успех в 21-ия етап на една от най-престижните колоездачни надпревари, а Примож Роглич удържа преднината си на върха в генералното класиране, за да бъде потвърден за шампион в тазгодишното издание.

Кавендиш бе подкрепен за победата не само от съотборниците си в Астана, но и от сънародника си и приятел Герант Томас (Инеос Гренадиерс) - жестът на Томас бе още по-забележителен на фона на това, че той изпусна водачеството в последния конкурентен етап в събота. Кавендиш, който ще прекрати кариерата си след края на сезона, сега ще се възстанови, преди да се насочи към Тур дьо Франс в опит да подобри рекорда за най-много етапни победи в Обиколката на Франция. В момента той го поделя с белгийската легенда Еди Меркс с по 34.

Предвид това, че неделният етап в италианската столица не предложи никакво вълнение или съществена промяна в генералното подреждане, Роглич бе забелязан да си сипва Просеко по пътя към страхотния успех в Джирото. Той се справи с механичен проблем във вчерашното състезание по часовник, за да разбие съперниците си, включително и уморения Томас, обличайки розовата фланелка и оставайки с нея до края на изданието.

33-годишният Роглич, колоездач на Джъмбо-Висма, е вече четирикратен шампион в Гранд Тура. Той има и три последователни триумфа в Обиколката на Испания между 2019-2021. В добавка, словенецът има второ и четвърто място на Тур дьо Франс съответно през 2020 и 2018, а през 2019 остава трети в Джирото.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се действа при земетресение - в София проведоха мащабно учение
Как се действа при земетресение - в София проведоха мащабно учение
52 от 54 дрона са свалени при руската атака срещу Киев, съобщи украинската армия
52 от 54 дрона са свалени при руската атака срещу Киев, съобщи украинската армия