НОВИНИ

Природният газ поевтинява от днес

испания намалява ддс доставката природния газ процента
bnt avatar logo
от БНТ
10:07, 01.10.2022
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Слушай новината

Комисията за енергийно и водно регулиране ще утвърди цената на природния газ за октомври на заседание днес. Очаква се синьото гориво да струва под 240 лв./мвтч, благодарение на въвеждането в експлоатация на газовата връзка с Гърция.

"С интерконектора се слага край на възможността България да бъде обект на монополни доставки на природен газ. Това е началото на реалната диверсификация за страната. Аз бих казал, че с интерконектора Комотини - Стара Загора се сбъдва една българска мечта за създаване на условия за диверсифицирани доставки", заяви вчера председателят на КЕВР Иван Иванов.

На заседание вчера енергийният регулатор утвърди рамката за стартиране на експлоатацията на междусистемната газова връзка между България и Гърция от 1 октомври.

Комисията прие три важни решения: одобрен е мрежовия кодекс с актуалните търговски и пазарни практики, утвърди датата за начало на работа на интерконектора от 1 октомври и даде разрешение за извършване на лицензионната дейност на ICGB. Първите две решения се взимат и от двете страни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова двойка водещи на "По света и у нас" в ефира на БНТ от понеделник
Нова двойка водещи на "По света и у нас" в ефира на БНТ от понеделник
Холгер Руне запълни финалното каре на Sofia Open
Холгер Руне запълни финалното каре на Sofia Open