НОВИНИ

Природният газ поскъпва с 6,5%, реши КЕВР

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:49, 01.12.2023
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Комисията за енергийно и водно регулиране определи нова цена на природния газ от днес - 87,50 лева за мегаватчас. Тя е с 6,5% по-висока от цената през ноември.

"Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от "Булгаргаз" ЕАД актуални данни, формиращи цената на природния газ за декември. Те отчитат котировките на международните газови пазари до 30 ноември включително", обясниха от регулатора.

КЕВР е установил, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от четири различни източника. В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция".

"Булгаргаз" е сключил за декември два договора за доставка на втечнен природен газ с търговци от региона след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. В ценовия микс за месеца общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от газохранилището "Чирен".

Проверка на страницата на КЕВР показва, че природният газ през декември е с близо 40% по-евтин в сравнение с година по-рано. Тогава мегаватчас е струвал 146,09 лева. Най-ниска през тази година беше цената на синьото гориво през август - 59,67 лева за мегаватчас.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-близо до Шенген: Мисия с участието на Австрия и Нидерландия отчете готовността ни
По-близо до Шенген: Мисия с участието на Австрия и Нидерландия отчете готовността ни
Хванаха 73-годишна шофьорка с над 2 промила алкохол в кръвта
Хванаха 73-годишна шофьорка с над 2 промила алкохол в кръвта