Природозащитници: Бъдещият екоминистър не трябва да е от квотата на БСП

от БНТ
16:49, 02.12.2021
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
мосв постъпвало заявление внос задържаните отпадъци италия
Слушай новината

Коалиция "За да остане природа в България" настоява за министър на околната среда и водите с доказан опит и отговорност в природозащитата.

Коалицията от природозащитни организации и граждански групи "За да остане природа в България" възразява остро срещу евентуално обсъждане на водеща роля в управлението на околната среда на БСП. Освен отчетливата липса на заявени политики и ангажименти по околна среда досега и на секторни експерти в тази партия в момента, върху социалистическата партия тежи отговорността за някои от най-тежките наследства за природата на България, оставени от Тройната коалиция, се казва в писменото становище, изпратено до медиите.

От природозащитната организация твърдят, че кадри на БСП в управлението на околната среда и горите "са съучаствали" при:

  • Опит за анулиране на статута на Природен парк "Странджа", предотвратен след масови граждански протести, и застрояването на община Царево – кметът Петко Арнаудов;

  • Опит за лансиране на ски-зона, обхващаща високопланинската част на Рила и предвиждаща курортно строителство в националния парк – зам. министърът Чавдар Георгиев;

  • Позволяване на изграждането на множество незаконни ВЕЦ в "Натура 2000" с държавна помощ за собственици, свързани с БСП и ДПС - Румен Овчаров и Петър Димитров, министри на икономиката и енергетиката;
  • Промяна (през 2006-2007 г. при Тройната коалиция) на предназначението на земеделски земи до бившия лагер "Иракли", така че към момента култовият плаж вече е луксозен затворен комплекс;

  • Раздаване на държавна собственост на стойност над 1.5 млрд. държавна собственост чрез заменките по времето на правителството на Сергей Станишев.

"За да остане природа в България" напомня, че ключовите приоритети, които предложи на преговарящите сили преди седмица, включват именно дългосрочно решаване на застрояването по Черноморието, връщане на държавата на заменените гори и земи, устойчиви планове за управление на общините и законови гаранции за опазване на градската и природната среда, с цел защита на публичното здраве и качество на живот.

"Именно процесите на застрояване на парче и лобистки отстъпки на държавна собственост са в корена и на 15-те наказателни процедури на ЕК срещу България – например, липсата на оценка на кумулативния ефект от множество строежи, разрешени в зоните от "Натура 2000", нежеланието да се въведат ясни режими на защита за редките местообитания и видове и т.н.", допълват в своята позиция еколозите.

Според тях ролята на БСП в натрупаните проблеми през годините е "ясна и към момента преговорният екип, който партията излъчи, не включва експерти с демонстриран опит и воля за решаването на тези проблеми".

С оглед изброените мотиви от Коалиция "За да остане природа" изказват категоричното си несъгласие решаването на спешните проблеми в сектор "Околна среда" да бъде поверено като отговорност на БСП.

"Настояваме за определяне на министър на околната среда и водите с доказан опит в природозащитата, експертно знание в повече от една от областите на околната среда и водите и автобиография, доказваща работа в полза на природата", категорични са природозащитниците.

Те допълват, че преговорите на формациите за коалиция са показали, че те могат да поканят такива експерти на масата, за да им помогнат при определяне на приоритети. "Нека видим воля за това, тези експерти да могат и да си свършат работата. В противен случай парите за околна среда отново ще бъдат похарчени, но без околна среда да остане", се казва още в становището.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
МВнР: Кипър въвежда задължителен PCR тест за всички пристигащи чуждестранни граждани
МВнР: Кипър въвежда задължителен PCR тест за всички пристигащи чуждестранни граждани
МВнР: Четирима българи се прибират от Мароко с румънски евакуационен полет
МВнР: Четирима българи се прибират от Мароко с румънски евакуационен полет