НОВИНИ

Природозащитници почистиха Басарбовския манастир край Русе

природозащитници почистиха басарбовския манастир русе
bnt avatar logo
от БНТ
14:14, 23.05.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Природозащитници почистиха и облагородиха района около Басарбовския манастир край Русе. Инициативата беше обявена в социалната мрежа от две русенски фирми и събра десетки последователи.

Русенци и жители на село Басарбово обединиха усилията си в каузата да направят мястото, което посещават и в което живеят, в по-приятно и чисто. Организаторите бяха осигурили необходимите материали за екоакцията и транспорт за извозване на чувалите с отпадъци.

"Някак си ние не забелязваме страхотните места, които имаме покрай нас, търсим някакви чужди места. И днешната инициатива е едно продължение на това да направим всичко около нас по-хубаво, защото ако не си го направим ние, няма кой да го направи", разказа един от организаторите, Димитър Димитров.

В екоакцията се включиха предимно млади семейства, които бяха довели и децата си, за да ги научат да опазват природата.

"Чистим с лопати, събираме боклук и други неща", обясни Мартин.

Преди това е било много мръсно и ние така замърсяваме природата и сега като почистим ще стане по-хубаво и чисто, сподели Моника.

Басарбовският манастир е сред най-посещаваните места в региона. Освен чуждестранни и български туристи, тук през почивните дни идват и много русенци.

Това е място, в което много често се разхождаме, идваме с колегите от фирмата, в която работим. Това е стартова точка за много колоездачи, идват много хора от града заедно със семействата си хапват, пият безалкохолно, карат тротинетки дечицата, така че важно е мястото да изглежда по един по-различен начин, разказа Светлозар Димитров.

Доброволците са категорични, че тази спонтанна акция ще се превърне в постоянна грижа за опазване на чистотата около Басарбовския манастир.

Автор: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светльо Дяков с гордост гледа към изминалите 10 години
Светльо Дяков с гордост гледа към изминалите 10 години
Ясен Петров: Искам да изградя колектив, поздравих Любо Пенев
Ясен Петров: Искам да изградя колектив, поздравих Любо Пенев