НОВИНИ

Приятелят на грузинската ЛГБТ инфлуенсърка е заподозрян за убийството ѝ

37-годишната Кесария Абрамидзе е намерена мъртва, с множество прободни рани по тялото, в дома ѝ в Тбилиси

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:13, 20.09.2024 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Грузия - убийство
Снимка:
Слушай новината

Шок в Грузия след жестокото убийство на първата жена в страната, която се обяви за транссексуална.

37-годишната Кесария Абрамидзе беше убита ден, след като в страната приеха спорен закон за правата на ЛГБТ общността. Вече има задържан.

Модел, инфлуенсър, актриса. И първата, която през 2018 година обявява, че е транссексуална. Това е 37-годишната Кесария Абрамидзе.

Намерена е мъртва, с множество прободни рани по тялото, в дома ѝ в Тбилиси. Вече има заподозрян за убийството.

Според грузински медии това е приятелят на инфлуенсърката. Самата тя споделя в профилите си в социалните медии, че връзката ѝ е токсична.

По думите на вътрешния министър се води разследване за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и утежняващи вината обстоятелства във връзка с полова принадлежност.

"84 "за", 0 "против". Законът се приема на трето четене", обяви Шалва Папуашвили, председател на парламента.

Така ден преди убийството на Кесария Абрамидзе в Грузия беше приет Законът за семейните ценности и защита правата на непълнолетните.

Зад това име обаче управляващата партия "Грузинска мечта" прокарва нормативен акт, който силно ограничава правата на ЛГБТ общността.

Според критиците на документа той силно напомня руското законодателство срещу пропагандата за различна сексуална ориентация.

Грузинският закон въвежда забрана за еднополови бракове, операции за потвърждаване на пола, осиновяване на деца от нехетеросексуални, забранява се и насърчаване на еднополовите връзки в учебните заведения.

"Този закон е най-ужасното нещо, което можеше да се случи на ЛГБТ общността в Грузия. Той включва всичко, което беше прието от Путин в Русия през последното десетилетие. Вероятно ще се наложи да затворим, защото не бихме могли да работим. Ние разчитаме на това да сме видими, разчитаме на политика. Основната ни цел е да сме откровени и да говорим високо по всички ЛГБТ теми", коментира Тамар Хакели, директор на програмата "Тбилиси прайд".

Опасенията на опозицията и на организациите за защита правата на ЛГБТ общността са, че с този закон управляващите насърчават престъпления от омраза на полов принцип и на практика лишават от права всеки с различна от хетеросексуална ориентация. Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили, която се обяви срещу документа, осъди убийството на Кесария Абрамидзе.

"Ужасно убийство! Отричане от човечеството! Това ще събуди нашето общество, което е заровено в омраза. Омраза, която позволява на врага всички манипулации, които ни отслабват и разделят", заяви Саломе Зурабишвили.

В края на октомври в Грузия ще се проведат парламентарни избори. Според социологическите данни опозицията не е достатъчно силна.

"Очаквахме подобна ситуация преди изборите, защото знаехме, че хомофобията ще бъде използвана от правителството като основен инструмент срещу опозицията, гражданското общество, независимите медии, всичко", каза още Анна Субелиани, активист за правата на ЛГБТ.

Законът за семейните ценности и приетият преди няколко месеца Закон за чуждестранните агенти сериозно застрашават европейското бъдеще на Грузия, предупреждават от Брюксел.

През декември 2023 година Грузия получи статут на кандидатка за членство в Европейския съюз, но процесът беше спрян през юни тази година, когато влезе в сила Законът за чуждестранните агенти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Желязков: Ние с ДПС, като не говорим за едно или друго ДПС, няма да влизаме в коалиция
Росен Желязков: Ние с ДПС, като не говорим за едно или друго ДПС, няма да влизаме в коалиция
Изключителна находка: Втората статуя, открита в Хераклея Синтика, ще бъде изложена в музея в Петрич
Изключителна находка: Втората статуя, открита в Хераклея Синтика, ще бъде изложена в музея в Петрич