НОВИНИ

Проблемът с машините във Велико Търново: Разменени са номера на преференции

bnt avatar logo
от БНТ
11:36, 04.04.2021
Чете се за: 01:37 мин.
Велико Търново - МИР 4
Слушай новината

Прекратяват гласуването с машина в цяла област Велико Търново до второ нареждане. Сутринта имаше сигнал за проблем с машина там.

"ЦИК след обсъждане се наложи да вземе едно кардинално решение да бъде прекратено гласуването с машини в целия изборен район Велико Търново и да даде указание при преброяване на гласовете след края на изборния ден, гласувалите машинно да бъде водещо начало номера на листата, за който са гласували хората, вече упражнили гласа си с машини", каза Таня Цанева, говорител на ЦИК.

Изборният ден започна навреме, но по-малко от 2 часа след това една от комисиите, участващи във вота, подаде сигнал за проблем при машинното гласуване.

Оказа се, че проблемът е установен при подредбата на листите, тъй като номерата на хората, които могат да бъдат избирани с преференции, са разменени.

От РИК започнаха проверка по случая. Сигналът беше прехвърлен и към ЦИК.

"Направихме проверка и в действителност се установи, че на една от коалициите кандидатите не са подредени последователно в листата по начина, по който са регистрирани от РИК и по начина, по който са показани пред ЦИК", каза председателят на РИК-Велико Търново Десислава Йонкова.

Автор: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ахмед Доган гласува с хартиена бюлетина
Ахмед Доган гласува с хартиена бюлетина
Реал Сосиедад вдигна Купата на Краля
Реал Сосиедад вдигна Купата на Краля