НОВИНИ

Продължава евакуацията заради пожара на о-в Евия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:02, 08.08.2021
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Изминалото денонощие е било по-спокойно в Гърция, според местни медии. Страната все още се бори със стотици огнища, като най-тежко остава положението на остров Евия. Ситуацията с пожарите е под контрол и в Турция. А отвън Океана - пожарът Дикси в Калифорния силно влоши качеството на въздуха.

Евакуацията на остров Евия продължава. С огъня в района се борят 700 пожарникари, на гръцките екипи помагат колеги от Кипър, Франция и Израел. У хората се надига гняв - те искат по-активно участие на правителството.

"Ядосана съм... Изгубих дома си... Вече го няма мястото, на което съм родена. Нищо няма да е същото от утре - много съм ядосана! Повечето хора са ядосани. Това е бедствие и е огромно. Селата ни са унищожени, нищо не остана от домовете ни, от имотите ни, нищо, нищо! И сме съвсем сами - трети ден сме сами, никой не помага. Ни-кой!", казва Василикия.

"Кошмарно" така нарече лятото премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис. Причината - само за 10 дни в страната са изгорели над 57 хиляди хектара гори, което е десетки пъти повече от предишни периоди.

"Преживяхме изключително трудна седмица. След титанични усилия, много време и борба на няколко фронта, успяхме - към момента, да овладеем пламъците в Атика. Продължаваме да гасим в Евия и Илиа, и на всички места, където огънят все още не е овладян.", каза Никос Хардалиас, зам.-министър за защита на гражданите.

Властите приканиха всички да носят маски в районите на пожарите, защото през последните дни се наблюдава силно задимяване.

В американския щат Калифорния имат подобен проблем. Мащабният пожар Дикси предизвика замърсяване на въздуха. Димът е видим и се усеща, дори когато си с маска, казват местните. На възрастните и хората с респираторни проблеми, се препоръчва да говорят с лекар преди да излизат навън за дълго време. Според последните данни, голяма част Дикси е под контрол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ива Митева изпрати поздравителен адрес до ансамбъла за златото в Токио
Ива Митева изпрати поздравителен адрес до ансамбъла за златото в Токио
Весела Димитрова: Вярвахме, мечтаехме, искахме и го постигнахме
Весела Димитрова: Вярвахме, мечтаехме, искахме и го постигнахме