НОВИНИ

Златен, златен, златен ансамбъл в Токио

bnt avatar logo
от БНТ
06:40, 08.08.2021
51616
Чете се за: 03:17 мин.
Новини
златен златен златен ансамбъл токио
Снимка: БОК, Костадин Андонов – Start-Photo
Слушай новината

Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели златен медал на Игрите в Токио. Момичетата буквално отвяха конкуренцията в многобоя и с общ сбор от 92.100 точки спечелиха отличието, което досега липсваше във витрината на този спорт у нас – злато от Олимпиада.

Повече подробности за успеха на българския ансамбъл вижте в прякото включване на Илия Илиев.

Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова са героите, които ни зарадваха в ранните часове на неделния ден – последен за Игрите в Япония.

С основна заслуга за спечеленото отличие е старши треньорът на ансамбъла Весела Димитрова и нейната помощничка Михаела Маевска.

Гимнастичките ни успяха да победят представителките на Русия (90.700 точки) и Италия (87.700 точки).

Нашият тим поведе след първото изиграване с 5 топки. Гимнастичките ни бяха оценени с 47.550 точки за първото си излизане на килима, благодарение на чистото изпълнение на блестящата композиция, поставена по компилация от музиките „Вода“, „Космос“ и „Земя“ на Елица и Стунджи.

Състезателките ни направиха и невъзможното, но успяха да изиграят чисто и смесеното съчетание (3 обръча и 2 чифта бухалки), въпреки напрежението. За изпълнението си по музиката от балета „Спартак“ на Арам Хачатурян те получиха 44.550 точки.

Треньорът Весела Димитрова: Вярвахме, мечтаехме, искахме и го постигнахме

Състезанието при ансамблите протече при множество подадени контестации от щабовете, в опит да повишат оценките на своите отбори. България не поиска преразглеждане на своите резултати във финала.

ВИДЕО от състезанието можете да видите тук!

До този момент на Олимпийски игри България имаше 4 отличия в този спорт. Три при ансамблите – 1 сребърен (Атланта 1996) и 2 бронзови (Атина 2004 и Рио де Жанейро 2016), и само един в индивидуалното на Адриана Дунавска от 1988 година в Сеул.

Капитанът на отбора Симона Дянкова взе медалите и окичи всяка една от съотборничките си с тях, качвайки се на олимпийската стълбичка. Грациите ни чуха химна на България, изпяха „Мила Родино“ с пълно гърло и накараха всички фенове да се гордеят с тях.

Това е трети златен медал за страната ни от Олимпиадата в Япония след отличията на Стойка Кръстева (бокс) и Ивет Горанова (карате). Сребърен медал завоюва Антоанета Костадинова (10 метра пистолет), а с бронз се окичиха Тайбе Юсеин и Евелина Николова (борба).

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Снимки: БОК, Костадин Андонов, Start-Photo

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екстремален индекс за пожари в 16 области на страната
Екстремален индекс за пожари в 16 области на страната
Димитров срещу Опелка или Кирьос на старта в Торонто
Димитров срещу Опелка или Кирьос на старта в Торонто