НОВИНИ

Жегите продължават - от утре започва ново покачване на градусите

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:04, 07.08.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

След краткото захлаждане на времето със спад в температурите от почти 10 градуса, в началото на седмицата те отново ще достигнат и дори преминат 35 градуса.

Въпреки това, средните стойности остават близо до нормата за сезона. Тази сутрин на връх Мусала дори е измерена температура около нулата.

Жегите в страната ще продължат до края на август, както и през септември. Ново повишение на температурите започва още утре. Температурите ще надхвърлят 35 градуса, в понеделник и вторник в много райони, отново ще са в порядъка на 37, 38 градуса, каза Анастасия Стойчева, НИМХ.

В отделни райони като Горнотракийската низина и крайните югозападни райони ще има и температури до 40 градуса. Това отново ще повиши опасността от пожари. Все пак, намаляването на деня постепенно ще започне да оказва влияние. В планинските райони разхлаждания ще има още в средата на седмицата.

Не е изключено въпреки високите температури в планината да се развие по-мощна купеста облачност от която да има много локални, краткотрайни валежи с гръмотевици в следобедните часове, допълва Стойчева.

Може да ви се струва, че е прекалено горещо, дори че не е имало толкова топло лято. Но подобни сухи и горещи периоди е имало и през лятото на 2000 г., през 2012, а температурния рекорд от 45 градуса си остава в далечната 1916 г.

Обществото става чувствително към темата климат и време, и понякога малко преувеличава, когато говорим за нещо, което не се е случвало, но отваряйки архивите, можем да видим, че това вече се е случвало, обяснява Стойчева.

Все пак температурни аномалии има, особено в градските условия, където намалява броят на дърветата, уточняват от Института по метеорология и хидрология.

Само преди няколко дни в Гърция измериха рекордна за страната температура от над 46 градуса. Освен за южната ни съседка, това е и рекорд за Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
142 години от създаването на Военноморските сили на България
142 години от създаването на Военноморските сили на България
23-годишен моряк изчезна в Черно море, издирват го с хеликоптер
23-годишен моряк изчезна в Черно море, издирват го с хеликоптер