Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Лозарите очакват добра реколта, но изкупните цени остават ниски

bnt avatar logo
от БНТ
20:26, 07.08.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

По-добра реколта спрямо последните две години очакват производителите на грозде. Това обаче ще се отрази на изкупните цени. Затова представители на бранша искат държавно подпомагане, каквото има и за други сектори от земеделието. Проблемите в бранша бяха обсъдени в пловдивдивското село Брестовица по време на първия национален събор на българските лозари.

Около 300 000 тона гроздова реколта очакват лозарите тази есен.

Най-страшното ще бъде ако винарските предприятия тази година изкупят по- малко от 120 000 тона. Това означава, че ще останат около 180 000 тона грозде, което ще излезе на пазара, каза Милко Янев, член на УС на Националното сдружение на българските лозари.

Най-ранните сортове вече започват да зреят. Очакванията на гроздоприозводителите са за 30% по-добра реколта спрямо миналата година. Това обаче означава и доста по- ниски изкупни цени.

За да се реализира цялата продукция на пазара, лозарите искат да се либерализират условията за производството на домашно вино и ракия. А за да се намалят загубите от ниските изкупни цени, настояват да има национално подпомагане за сектора, който според бранша пред последните 3-4 години трупа само проблеми.

Искаме допълнително национално финансиране, искаме помощ по отношение на закупуване на земеделска техника. Ние искаме лозята в България да бъдат подпомагани с национална субсидия, каза д-р Петьо Бошнаков, председател на Националното сдружение на българските лозари.

Заради свръхпредлагането се очаква изкупната цена тази година да е най-много 60 стотинки на килограм. Ковид кризата доведе до залежаване на количества червено вино. За разлика различните видове бели вина и розе, които се реализират много добре на пазара.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Янев: Най-голямото богатство в Българската армия са хората - мъжете и жените с униформи
Премиерът Янев: Най-голямото богатство в Българската армия са хората - мъжете и жените с униформи
142 години от създаването на Военноморските сили на България
142 години от създаването на Военноморските сили на България