НОВИНИ

Продължава масовото тестване на жителите в Банско

bnt avatar logo
от БНТ
12:04, 13.04.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Регионални

От вчера започна масовото тестване на жителите на Банско. С бързи кръвни тестове се проверява дали населението там е изградило имунитет срещу коронавируса.

Точно в 11.00 часа започна втория ден от масовото тестване в Банско. Вчера бяха изследвани 148 души. Днес също чакат хора, които трябва да дадат кръв. Резултатите от пробите излизат до 15 минути и хората изчакват, за да видят резултата. Изследването ще продължи през целия ден. Предполага се, че днес ще бъдат изследвани също около 150 човека.

И през днешния ден в Банско ще се тестват хора, които са били в контакт с много лица по време на карантината. В списъка са част от полицейските служители и пожарникари, както и общински работници.

Иван Кадев, кмет на община Банско: В последствие започваме списъците, изготвени от хотелиери, ресторантьори, и други работници от малкия и среден бизнес.

След като бъдат изследвани всички хора включени в предварителния списък на общинския кризисен щаб, ще започне и доброволното тестване на останалите жители на Банско. В момента те могат да заявят желание за това изследване на двата горещи телефона, които са разкрити в Кризисния щаб.

Не се оправдават очакванията, че в Банско за Великденските празници ще пристигнат много семейства, които имат апартаменти в курорта.

Иван Кадев, кмет на община Банско: Няма движение такова от каквото ние се опасяваме. Разбира се те винаги са добре дошли. Това са собственици на имоти и те имат право да идват в Банско, но ситуацията е особена и се надяваме те да осъзнават смисъла на цялата тази организация която е създадена с въвеждането на извънредното положение.

В курорта очакват туристите да се завърнат, след като пандемията отшуми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Пловдив 2019“ отваря кризисен фонд за подкрепа на независимите пловдивски творци
„Пловдив 2019“ отваря кризисен фонд за подкрепа на независимите пловдивски творци
71 са излекуваните до момента от COVID-19 у нас
71 са излекуваните до момента от COVID-19 у нас