НОВИНИ

Продължава работата по гасенето на пожарите над Югово

военнослужещи продължават помагат гасенето пожара югово
bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 23.08.2021
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Още действия са необходими за пълното потушаване на двата пожара, които вече близо две седмици бушуват над родопското село Югово. Спряно е разрастването им. Продължава разузнаването на обстановката и направата на множество просеки. Огънят се тласка към пропастите.

„Това са тактически действия, които могат да доведат до образуването на нови малки локални огнища в ниското. Ние ги очакваме и ще ги следим. Хората да не се притесняват“, коментира пред БНТ главен инспектор Димитър Бришимов от Областната дирекция по пожарна безопасност в Пловдив.

Късно вчера в местността Кълвачевица в района на просека е възникнало ново огнище. То се развива много високо в южната част над Югово и вече с помощта на булдозер се работи за неговото заграждане. Няма опасност за населените места в района.

Началникът на пожарната в Асеновград: Няма опасност за хората в Югово и Нареченски бани

Труднодостъпните терени във високите планински части са предпоставка за инциденти, като срутища и каменни лавини. Затова практиката е да се насочват пламъците в пропасти и ниски зони, обясни още главен инспектор Бришимов.

Предвид прогнозите за влажност на въздуха, високи температури, спецификата на терените и предупреждението за опасност от пожари, от дирекцията в Пловдив заявиха, че още доброволци са добре дошли и ще са от помощ на пожарникари, военни и горски служители.

Автор: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще продължат да работят заведенията и фитнесите
Как ще продължат да работят заведенията и фитнесите
Рома на Моуриньо стартира с победа новия сезон в Серия "А"
Рома на Моуриньо стартира с победа новия сезон в Серия "А"