НОВИНИ

"Продължаваме промяната" видяха сценарий в действията на "Има такъв народ"

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:12, 09.06.2022
Чете се за: 03:55 мин.
Политика
Слушай новината

От "Продължаваме промяната" видяха в действията на "Има такъв народ" сценарий. Напускането на коалицията от ИТН за тях не е голяма изненада. Ще работят да се приеме актуализацията на бюджета, защото това е важно за хората и за бизнеса. Смятат, че нови избори не са добър вариант за страната ни.

За "Продължаваме промяната" действията на довчерашните коалиционни партньори от ИТН са били предизвестени, става ясно от коментарите им днес.

В "Денят започва" на БНТ председателят на парламентарната група Андрей Гюров каза, че в последните месеци от партията на Слави Трифонов са саботирали действията на управляващите в парламента. Посочи конкретно правосъдната реформа и актуализацията на бюджета. Нарече "партенка, която вече се е изтъркала", твърденията на ИТН за Северна Македония. Определи действията им като плод на предварителен сценарий.

Андрей Гюров: Доста от действията на ИТН са плод на сценарий

"Очевидно има някакъв сценарий и цялата агония в последните месеци беше не какво ще се случи, а кога най-накрая ИТН ще намерят повод да предприемат тези действия, да изтеглят министри, да стартират такъв вид парламентарна криза", каза Гюров.

За министъра на образованието Николай Денков изненадващото е, че ИТН избраха точно обсъждането на бюджета като повод да напуснат коалицията.

"Имаше очакване, че може нещо да се случи. Това, което не беше очаквано, че се случи точно вчера, при положение, че на експертно ниво бюджетът беше обсъждан, изпратен е предварително. Всички знаят, че трябва да бъде приет вчера, за да може да влезе в НС , съгласно една хронограма, която е обсъдена с коалиционните партньори", каза Денков.

Министърът на иновациите Даниел Лорер напомни, че е изключително важно да се приемат бюджетът и мерките за бизнеса и хората. Според него е абсолютно безотговорно да се изоставя България заради пари за пътища.

"Това е смешно и безотговорно. Това е крещяща липса на отговорност. Смятаме, че ИТН трябва внимателно да преценят дали искат да са част от корупционният модел от миналото или както се заявяваха в продължение на цяла година, искат да помогнат на България да направи прехода към новите времена", каза Лорер.

От "Продължаваме промяната" не скриха раздразнението си, че от ИТН са се опитали да извиват ръцете им при обсъждането на бюджета с исканите средства за регионалното министерство.

"Не смятам, че е редно да се поставят по такъв начин ултимативно въпросите, защото това е екипна работа и ние такса "спокойствие" на политически брокери няма да плащаме", каза Йордан Терзийски.

А военният министър се надява, че в тази сложна ситуация с икономическа криза, инфлацията и война близо до нас, ще се намери начин да се избегне и политическа криза.

"Стабилността в момента на политическата система в България е изключително важна. Има да се приемат и много важни закони, тепърва, така че мисля че стабилността е много по-важна от всякакви други политически сметки", каза Драгомир Заков.

Според "Продължаваме промяната" нови избори не са добро решение за страната. За тях е важно да се намери работеща формула в сегашния парламент.

РАЗРИВ В КОАЛИЦИЯТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Организаторите на Уимбълдън обявиха рекорден награден фонд
Организаторите на Уимбълдън обявиха рекорден награден фонд
24 часа след обилните валежи ремонтираха и отвориха за движение кръстовище в Благоевград
24 часа след обилните валежи ремонтираха и отвориха за движение кръстовище в Благоевград