НОВИНИ

ИТН потвърди, че всичките им министри ще подадат оставки (обобщение)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:29, 09.06.2022 (обновена)
Чете се за: 07:20 мин.
Политика
Слушай новината

Първата депозирана оставка на министър от ИТН в деловодството на Министерския съвет е на вицепремиера Гроздан Караджов. Останалите трима министри от партията на Слави Трифонов също ще подадат оставките си, стана ясно от изявления в парламента днес.

Вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов определи като неверни обвиненията на премиера Кирил Петков, че е искал близо 4 милиарда лева за МРРБ. Каза, че е предупредил само за натрупан сериозен дефицит във ведомството. Още на 31 януари изпратил до Петков, Василев и Рашков флашка с много информация за "драмите с инхаус процедурите" и помолил да се вземе решение за това как ще се действа оттук нататък.

"Това нещо, че Караджов иска 3,9 млрд. и затова всъщност си тръгвали ИТН, това е едно фалшиво оправдание, което беше дадено вчера. Фалшиво оправдание - в паниката, че изпускат управлението, в паниката, че не знаят какво да кажат, по същия начин както, когато се избираше гуверньора на БНБ, да говорят за крадливите фирми и милиарди, за неща, които нямат нищо общо. Тази лъжа, че ние сме тикали към крадливите фирми парите, не е вярна. Ние предложихме да няма такова разплащане, предложението дойде от ПП. И е много жалко тези, които са го предложили да сочат към мен и към моя екип и да казват, че едва ли не ние сме инспираторите на тези плащания", каза Караджов.

Гроздан Караджов: Лъжа е, че сме поискали допълнително 3,9 млрд. лева

По-късно от ПП разпространиха документ, в който посочват, че са описани допълнителните средства, поискани от Караджов като министър. Документът е входиран на шести юни тази година и носи подписа му.

ПП разпространиха писмо с поисканите милиарди от Гроздан Караджов

От МРРБ отговориха, че Гроздан Караджов не предлага, а предупреждава, че с проекта се отваря „дупка“ от над 3,9 млрд. лв. в бюджета на министерството.

МРРБ: В писмото, разпространено от ПП, Караджов не предлага, а предупреждава, че се отваря „дупка“ от над 3,9 млрд. лв

Външният министър Теодора Генчовска също атакува премиера. Пред бТВ тя заяви, че съществуват паметни записки с гриф "секретно", удостоверяващи срещи на Кирил Петков с европейски дипломати по темата РСМ, от които става ясно, че е обсъждано как да се заобиколи ветото, наложено от България.

"Има паметни бележки, всичките с гриф. Когато е необходимо, пред органите, които трябва, могат до бъдат показани", каза тя.

Уточни, че не е присъствала на разговори на Петков с други дипломати за отпадане на ветото, но е получила информация от европейски колеги.

"В наши разговори с представители на европейски институции са ме информирали, че има други сигнали от премиера, но тези памети са със съответния гриф", каза Генчовска и уточни, че този гриф бил за ниво поверително и по-нагоре.

От енергийното министерство съобщиха за БНТ, че министър Александър Николов е в командировка в чужбина и ще говори пред медиите след завръщането си.

Спортният министър от ИТН Радостин Василев обяви, че ще депозира оставката си в петък сутринта.

"Решението е взето - четиримата министри на "Има такъв народ" подават оставки заедно със заместник-министрите, това не подлежи на никакъв коментар. В момента, в който ми бъде приета оставката и гласувана, се връщам като депутат за вероятно малкото време, в което ще съществува този парламент. Но да не бъдем пророци, нищо не се знае", каза Василев.

Радостин Василев: Решението е взето - четиримата министри на "Има такъв народ" подават оставки

Темата за забавените три оставки коментира председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов: "Александър е в чужбина, в Баку мисля, че е. Говоря за министъра на енергетиката. Велислава Петрова - зам.-министърът на външните работи е в Париж. Просто ги завари ситуацията в чужбина. Останалите, които са тук, разбира се, ще депозират оставката си. Това правителство приключи и тази коалиция приключи. Оттам нататък какво ще се случи ще видим. Ние ясно заявихме коя част от актуализацията ще подкрепим. Социалната сфера - да, пенсиите на хората - да. Всичко останало - не".

Тошко Йорданов: Всички министри на ИТН ще подадат оставка

Зам.-председателят на парламента от партията на Слави Трифонов Ива Митева пък отговори на думите на премиера Петков от вчера, че се надява в ИТН да има 12 съвестни депутати, които наистина искат промяна.

"Аз ще има кажа да не разчитат на тези 12 депутати, групата ни е единна, няма да получат нито един наш депутат. Ако някой е ходил зад редовете да разговаря с някого, да излезе и да каже с кого е разговарял, да си търсят гласовете някъде другаде. Трябва да намерим решение в рамките на този парламент, защото хората не искат нови избори, а и те ще покажат още по-голямо разделение", каза Митева.

В ефира на БНТ Станислав Балабанов от ИТН коментира кандидатурата на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ.

"Г-н Рашков на мен ми стана симпатичен като министър на вътрешните работи по време на служебния парламент. Попитах премиера каква е идеята зад тази рокада. Той каза следното: Бойко Рашков е прекалено възрастен човек и не е в състояние да извърши реформата в МВР и не му стиска да уволни 7000 души полицаи. Затова ще го скрием в КПКОНПИ, защото той така или иначе е следовател по професия и там ще го използваме за някакви други неща", каза Балабанов.

Станислав Балабанов: Петков и Василев искаха да консолидират цялата власт в ръцете си

Все още е рано да се говори за сценарий, при който рулетката се завърта и мандатът за съставяне на нов кабинет в рамките на този парламент евентуално достигне до "Има такъв народ", коментираха още от партията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МРРБ: В писмото, разпространено от ПП, Караджов не предлага, а предупреждава, че се отваря „дупка“ от над 3,9 млрд. лв.
МРРБ: В писмото, разпространено от ПП, Караджов не предлага, а предупреждава, че се отваря „дупка“ от над 3,9 млрд. лв.
Километрични опашки от тирове към "Дунав мост"
Километрични опашки от тирове към "Дунав мост"