НОВИНИ

За първи път у нас: Медици успешно отстраниха тумор на кафява мечка

bnt avatar logo
от БНТ
14:15, 09.06.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Немски екип медици извърши първата лапароскопска операция на кафява мечка у нас.

Преди месец, по време на годишния ветеринарно-медицински преглед на обитателите в парка за мечки "Белица", медицински екип от немски специалисти установил, че мечката Сузана има тумор на яйчника и се нуждае от спешна операция. Опитният специалист Марк Гьолкел от Института в Лайбниц за зоопарковете и дивата природа в Германия се наема със задачата да извърши тази интервенция по възможно най-щадящия метод

Състоянието на Сузана предполагало спешна намеса и на 8 юни ветеринарните лекари Марк Гьолкел и Мандана Поеч, с асистенция от българския ветеринарен специалист Никола Кирянски извършиха първата лапароскопия на мечка у нас.

Гьолкел обяснява операцията като изключително "неинвазивна и щадяща процедура, която ще позволи на Сузана да се възстанови много бързо". Процедурата е безкръвна и това позволява на животното да се възстанови в пъти по-бързо от класическа операция. Калина Вълчинкова, ръководителят на отдел "Гледачи" в ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, споделя, че мечката пациент се чувства добре и ще остане под стриктно наблюдение за определен период, през който ще приема и необходимите за нейното възстановяване медикаменти.

Историята на Сузана продължава да бъде вълнуваща – над десетилетие тя е трябвало да страда в малка тъмна клетка, в нелицензиран зоопарк в Хърватия. През 2019 година, тя пристига в Белица със сериозни поведенчески проблеми, поради годините, прекарани в 20 m² бетон. Неуморната работа на всички гледачи, превръща Сузана от силно агресивно и уплашено животно, в най-любопитната и доверчива мечка сред обитателите на парка.

Едно от нейните любими занимания е да изучава всяко ново средово обогатяване и да комуникира, както със своите гледачи, така и със своите съседи.

Вижте повече в репортажа на Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Иванов: В някои федерации парите за елитен спорт се пренасочват към джобовете
Иван Иванов: В някои федерации парите за елитен спорт се пренасочват към джобовете
Димитър Евтимов остава в ЦСКА
Димитър Евтимов остава в ЦСКА