НОВИНИ

Станислав Балабанов: Петков и Василев искаха да консолидират цялата власт в ръцете си

bnt avatar logo
от БНТ
08:21, 09.06.2022
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Най-накрая настъпи краят на тази агония. В политиката трябва да избираме между лошото и по-малкото лошо. За 6 месеца партньорите, с които подписахме това коалиционно споразумение - "Продължаваме промяната", направиха така, че наистина да се превърнат в огромното лошо в този парламент. Така депутатът Станислав Балабанов коментира в "Денят започва" оттеглянето на "Има такъв народ" от управлението.

По думите му премиерът Кирил Петков и министърът на финансите Асен Василев имат стремеж за еднолична власт.

"Те искаха да консолидират цялата власт в ръцете си, превърнаха парламента в гумен печат. Никой не се съобразяваше с нас в законодателна зала. В една такава емоционална среда предполагам, че през следващите дни много кал ще си хвърлим. Ние трябва да залагаме на фактите и на истината. Да, според някои сме лоши, но предпочитаме да говорим истината".

Актуализацията на бюджета до последно се е предлагала "на тъмно".

"Винаги съм ходил с група експерти от нашата партия, да има хора, които да изразят експертното си мнение по казуса и да има хора, които после да може да потвърдят каква е истината за тези коалиционни съвети. Планът за еврото, актуализацията на бюджета, Македония - все неща, които бяха поставяни на тъмно".

Кирил Петков: Правителство на малцинството е много по-добре, отколкото да ти извиват ръцете

След изявлението на Слави Трифонов вчера, "Продължаваме промяната" не обелиха и дума за Македония, подчерта Балабанов. По думите му вдигането на ветото за РСМ с условие президентът Макрон и Франция да бъдат гарант за българския национален интерес "така или иначе щяло да се случи".

"На последния коалиционен съвет премиерът каза следното: "Трябва да направим така, че Макрон да победи". На въпроса "защо, г-н премиер", той отговори, че Франция трябва да се похвали с нещо до края на европредседателството по отношение на дипломацията и това е българският национален интерес, който трябва да бъде продаден по най-бързия начин", коментира депутатът от ИТН.

Балабанов потвърди, че е изпратил текстово съобщение до Лена Бориславова, в което изразява несъгласието си Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ. По думите на депутата предложението било на премиера Петков и вицепремиера Василев, защото Рашков "не можел да извърши реформа в МВР".

"На коалиционния съвет миналата седмица премиерът дойде при нас, без да знаем и каза: "Имаме страхотна идея с Асен - Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ". Г-н Рашков на мен ми стана симпатичен като министър на вътрешните работи по време на служебния кабинет. Попитах премиера каква е идеята зад тази рокада. Той каза следното: "Бойко Рашков е прекалено възрастен човек и не е в състояние да извърши реформата в МВР и не му стиска да уволни 7000 души полицаи. Затова ще го скрием в КПКОНПИ, защото той така или иначе е следовател по професия и там ще го използваме за някакви други неща", разказа Балабанов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ива Митева: Групата ни е единна, няма да получат нито един депутат
Ива Митева: Групата ни е единна, няма да получат нито един депутат
Здравко Здравков за сагата в Борисовата градина: 1800 кв. м се владеят неправомерно
Здравко Здравков за сагата в Борисовата градина: 1800 кв. м се владеят неправомерно