НОВИНИ

Какви са възможните хипотези за управлението - коментар на конституционалиста проф. Пламен Киров

bnt avatar logo
от БНТ
23:29, 08.06.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Какви са възможните хипотези за управлението на страната - пред БНТ коментира експертът по конституционно право проф. Пламен Киров.

"Без министерски оставки няма как да се тръгне към ремонт на кабинета. Министрите участват в лично качество, те са избрани от НС, няма значение коя политическа партия ги е предложила", заяви той.

Ако парламентът откаже да гласува новите кандидатури за министри, това означава лакмус за опозицията, която веднага ще внесе вот на недоверие, смята професорът.

"Няма ограничения в Конституцията за това колко пъти могат да бъдат предложени министри, но когато веднъж един премиер предложи и парламентът откаже да му гласува кандидатурите за министри, това навсякъде в страните с парламентарно управление означава подаване на оставка".

Какво показва парламентарната аритметика?

Това обаче не означава непременно предсрочни избори.

"Още веднъж ще бъдем изправени пред член 99 от Конституцията - президентът трябва да започне консултации. Ако се преструктурира политическото пространство и се формира нова коалиция, би могъл същият парламент да излъчи ново правителство, като отново първият мандат ще бъде представен на първата политическа сила".

След оттеглянето на ИТН: Как "Продължаваме промяната" виждат управлението занапред?

Дори ПП, БСП и ДБ да удържат коалицията, те няма да имат стабилна политическа подкрепа и ще разчитат на плаващи мнозинства.

"Правителство на малцинството може да продължи само ако вкара една нова политическа и законодателна програма, които да бъдат подкрепени от парламента. Проблемът на настоящата коалиция е, че нито политическа програма беше внесена в НС, нито пък законодателна. Погледнете колко законопроекта са преминали през парламента и колко закона са приети", обясни конституционалистът.

Сценарият с предсрочните избори наесен сме го играли повече от веднъж, коментира още той.

"При мандата на президента Плевнелиев беше доста разтегната процедурата, за да не бъдат изборите през август. Отидохме края на септември, мисля даже октомври месец".

В момента, в който минат изборите, всяка политическа партия - независимо дали от мнозинството или опозицията - започва да се готви за следващия вот - такива са правилата на политическата игра, заключи проф. Киров.

Всичко за бъдещето на коалицията и управлението четете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Код жълто за опасно време в 12 области от страната днес
Код жълто за опасно време в 12 области от страната днес
Украински джип затъна в дюните край плаж Алепу
Украински джип затъна в дюните край плаж Алепу