НОВИНИ

Страните от ЕС постигнаха съгласие за единно зарядно за мобилните телефони от 2024 г.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:13, 08.06.2022 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Общо зарядно за всички телефони, таблети, камери и други устройства ще има в Европейския съюз от есента на 2024 година. За това се разбраха държавите от ЕС и европейските институции. Идеята датира от повече от 10 години, още от времето, когато Меглена Кунева беше еврокомисар за защита на потребителите. Досега обаче срещаше съпротивата на индустрията и на някои от производителите.

ЕС ще въведе със закон общо зарядно устройство. Малка революция във всекидневния ни живот. Това са само част от зарядните, които използваме всеки ден. След малко повече от година ще остане само едно.

Хаосът от кабели в домовете и офисите ни ще изчезне, а очакванията са всяка година електронните отпадъци в ЕС да намалят с около 1000 тона на година. Всички устройства, независимо от производителя и марката, ще бъдат оборудвани с USB-С. Ще се хармонизира и скоростта на зареждането на всички апарати.

"Нашите потребители ще спестят около четвърт милион евро всяка година от тези ненужни зарядни. Ще спестим на околната среда между 11 000 и 14 000 тона електронни отпадъци, които биват генерирани от зарядните. Но Европейският парламент не спря дотук - задвижихме процедура, според която Европейската комисия трябва в следващите две години да изисква от производителите да представят идея за единно безжично зарядно устройство, защото безжичните зарядни са не само бъдещето, но вече и настоящето", заяви Алекс Агиус Салиба, евродепутат от Групата на социалистите и демократите, главен преговарящ от страна на ЕП.

Повече от десет години отне на европейските институции и държавите, за да стигнат до идеята, че трябва да има европейски закон за общото зарядно.

"Европейската комисия и страните членки искаха индустрията сама да се регулира и да намали броя на различните зарядни устройства. Парламентът винаги е настоявал това да се случи със законодателен акт и то колкото се може по-бързо, защото това е в интерес както на потребителите, така и на околната среда, намалявайки електронния отпадък, който се произвежда с толкова много зарядни. Всяко едно домакинство в ЕС, а и по света има десетки кабели, които се намират във всеки наш дом за най-различни видове устройства. Затова ЕП поиска не само мобилните телефони, но и таблети, телефонни игри, конзоли, мишки, всички малки мобилни и дигитални апарати, като например дигиталните фотоапарати, а парламентът настояваше и лаптопите също да бъдат с единно зарядно. Това се случи", допълни Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/EНП - докладчик на групата на ЕНП.

Следващата стъпка е общо зарядно устройство и за лаптопите.

"За лаптопите индустрията и страните членки поискаха да има по-дълъг период - 16 месеца след като се случи за другите устройства ще влезнат и лаптопите с единно зарядно", каза още Андрей Ковачев.

Устройствата ще се продават без адаптер. По преценка на производителите ще се предлагат с или без кабел за зареждане. На по-късен етап и след оценка на въздействието Европейската комисия ще реши дали да предложи устройствата да се предлагат и без какъвто и да е кабел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сребро и два бронза за България от последния ден на Мултиевропейското по таекуондо в София
Сребро и два бронза за България от последния ден на Мултиевропейското по таекуондо в София
Георги Иванов: Случилото се с Грузия няма да се повтори, футболистите могат повече
Георги Иванов: Случилото се с Грузия няма да се повтори, футболистите могат повече