НОВИНИ

Политически обрат - "Има такъв народ" напусна коалицията (ОБЗОР)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
22:00, 08.06.2022
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Слушай новината

6 месеца след като подписаха коалиционно споразумение за съвместно управление, Слави Трифонов обяви, че "Има такъв народ" напуска четворната коалиция. Причината - спорната по думите му политика относно темата Северна Македония и управлението на бюджетните средства.

Премиерът Кирил Петков обяви, че заедно с партньорите си от БСП и "Демократична България" е готов да управлява в правителство на малцинството. За него причината за разрушаване на доверието е настояването от страна на "Има такъв народ" в бюджета на регионалното министерство да бъдат предвидени допълнителни 3,6 милиарда лева, с които да се плати за пътища. И още - от ИТН не били съгласни с предложението на "Продължаваме промяната" Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия.

Кирил Петков: Правителство на малцинството е много по-добре, отколкото да ти извиват ръцете

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов заяви, че целта му не са власт и облаги, а всичко е въпрос на морал.

"Доброволно излизам от управлението. Ако целта беше облаги, щях да стоя усмихнат и ояден в тази коалиция. Само че, за разлика от "Продължаваме промяната", аз не съм такъв. Така че от днес изтеглям министрите на "Има такъв народ" и слагам край на тази коалиция и на тази агония", заяви Слави Трифонов.

Слави Трифонов: Изтеглям министрите на ИТН и слагам край на тази коалиция

Като мотиви Трифонов изтъкна изключително лошия по думите му бюджет, предложен от Асен Василев и "едноличната политика на премиера Кирил Петков по отношение на РСМ". Коментира и напускането на министрите от ИТН на днешното правителствено заседание.

"Това е поредният повод, който ясно и безапелационно доказва, че нито премиерът, нито финансовият министър се справят, нито тази коалиция работи както трябва", допълни Слави Трифонов.

Лидерът на "Има такъв народ" заяви, че в държавата вече няма пари, а по отношение на РСМ Кирил Петков води политика, различна от тази на Министерството на външните работи, на парламента и от тази, декларирана на Консултативния съвет при президента.

"Министър-председателят си има друг външен министър, не Теодора Генчовска, а друг - негов. И този негов външен министър се казва Весела Чернева. Министър-председателят е обещал на различни лидери в Европа, че ще вдигне ветото над РСМ и прави всичко възможно това да се случи", добави Слави Трифонов.

Според него по този начин Кирил Петков грубо нарушава подписаното коалиционно споразумение. "Това се нарича най-простичко национално предателство", подчерта Трифонов.

За бюджета и парите на държавата той изрази опасения заради "милиардите, които хвърчат, откакто Асен Василев е министър на финансите".

"Това всъщност са нашите пари, всичките ни пари, никой няма право да експериментира с тях и да ги харчи еднолично. Никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България - 9 милиарда лева за 9 дни през декември 2021 година", коментира Слави Трифонов.

Какво показва парламентарната аритметика?

4 милиарда пък били източени от енергетиката за текущи нужди, а милиард и 200 милиона се взели от държавните дружества, за да се купи зърно. Зърно няма, но и милионите ги няма, посочи още Трифонов.

"Повечето от така наречените мерки, планирани в актуализацията на бюджета, само ще увеличат инфлацията и ще обезценят и малкото останали пари на хората. Къде е борбата с мръсните пари, които така щедро щяха да ловят", заяви Трифонов.

Той попита и къде са осветлените корупционни схеми на предишното управление.

"Как ви звучи намерението на Асен Василев да изтегли нов дълг от 10 милиарда само за тази година. Кой ще ги плаща тези пари, той ли ще ги плаща или ние и нашите деца", заяви Слави Трифонов.

Според лидера на "Има такъв народ" министрите на "Продължаваме промяната" водят държавата към фалит и затова той като отговорен човек изтегля министрите си от управлението. Депутатите от партията му обаче щели да подкрепят в зала социалните мерки в актуализацията на бюджета и пенсиите на хората.

Всичко за трусовете в коалицията четете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Знаят ли децата какво е пожарникар? Въпрос от външното оценяване след 4. клас предизвика спор между родители и МОН
Знаят ли децата какво е пожарникар? Въпрос от външното оценяване след 4. клас предизвика спор между родители и МОН
Левски спечели бронзовите медали в Националната баскетболна лига
Левски спечели бронзовите медали в Националната баскетболна лига