НОВИНИ

Проект, свързан с правата на човека, е публикуван за обществено обсъждане

министерски съвет събира извънредно разгледа данъчните закони
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
18:27, 03.02.2024
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Проект на Постановление на Министерския съвет за създаване на Национален координационен механизъм по правата на човека е публикуван в Портала за обществени консултации. Такъв механизъм е създаден в края на 2013 г.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел представя решение на Министерския съвет за отмяна на досега действащото от 19 декември 2013 г. решение за създаване на Национален координационен механизъм по правата на човека, както и проект за създаване на нов такъв.

С промените дейността на Националния координационен механизъм се привежда в съответствие с изискванията на Закона за администрацията, като се създава Съвет към Националния координационен механизъм и се допълва списъкът на държавни органи, които да участват в него. Това се посочва в доклада на Мария Габриел. Председател на Съвета е министърът на външните работи. Проектът разписва отговорностите по ведомства и институции при подготовката и представянето на дължимите от България национални доклади в изпълнение на ангажиментите към международните мониторингови механизми.

Защитата на правата и основните свободи на човека и спазването на общоприетите международни стандарти в областта на правата на човека е основен приоритет на вътрешната и външна политика на България. Страна сме по основните универсални международни договори на ООН в областта на правата на човека, както и по най-важните конвенции, приети от Съвета на Европа. Активен участник сме и във външната дейност на ЕС, както и в рамките на човешкото измерение на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), пише още в доклада.

В национален план редица държавни органи и институции се занимават с различни аспекти от правата на човека. За подобряване на координацията между тях през 2013 г. е създаден Национален координационен механизъм по правата на човека. За десетгодишнината от функционирането си Националният координационен механизъм е доказал ефективността си. С негови решения са разпределени задълженията между отговорните ведомства по изпълнението на ангажиментите на България към международните контролни и мониторингови механизми по правата на човека; обсъдени са възможностите за подобряване на националното законодателство по правата на човека и са предложени съответните мерки.

Същевременно Националният координационен механизъм е срещнал трудности, свързани с ограничените му и непълно разписани функции, отсъствие на представителност на всички заинтересовани страни в него, както и ясно разписани ангажименти към международните конвенции на отговорните ведомства, които затрудняват работата и водят до непоследователност в дейността на органа.

Следва да се отчете, че липсва адекватно разписана нормативна база, тъй като Националният координационен механизъм не функционира на основата на постановление на Министерския съвет, а на решение. Преодоляването на констатираните недостатъци в дейността на Националния координационен механизъм е възможно посредством развиване на нормативната уредба за неговото създаване, пише още в доклада.

Националният координационен механизъм по правата на човека има за цел да осигури ефективно взаимодействие между държавните органи и други публични институции за усъвършенстване на положението, защитата и насърчаването на спазването на правата на човека в България. Механизмът допринася за хармонизиране на законодателството, политиките и практиките в областта на правата на човека на България със законодателството, политиките и практиките, на ЕС, ООН, ОССЕ, Съвета на Европа и други международни организации, в които страната ни членува, се посочва още в проекта на предложението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янаки Милев не успя срещу Дамир Джумхур, България вече изостава с 0-2 на Босна и Херцеговина за Купа "Дейвис"
Янаки Милев не успя срещу Дамир Джумхур, България вече изостава с 0-2 на Босна и Херцеговина за Купа "Дейвис"
Люис Хамилтън: Време е да започна нова глава
Люис Хамилтън: Време е да започна нова глава