НОВИНИ

Адвокати: Изтезанието, гаврата, унижаването на човека могат да са състави на престъпления в НК

bnt avatar logo
от БНТ
09:19, 02.08.2023
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Политиците се сещат да ревизират закони, когато има натиск на обществеността. Всяка прибързана ревизия обаче влече след себе си много негативи. Измененията в НК не трябва да бъдат свързани единствено със завишаване на размера на наказанието, а следва да бъдат попълнени с допълнителни състави на престъпления - това може да бъде изтезанието, гаврата, унижаването на човека. Това каза в студиото на "Денят започва" адвокат Райна Аврамова в коментар по повод случая с 18-годишното момиче от Стара Загора, нарязано с макетен нож от приятеля си.

"Това е огромна празнина в НК, която няма как да се запълни с повишаване размера на наказанието за средна телесна повреда от 6 на 8 години. Трябва да се вкарат текстове, които да могат да запълнят тази празнота и наистина да служат превъзпитателно", допълни тя.

За адвокат Емануил Йорданов - бивш министър на вътрешните работи, промяната на едно наказание от 6 на 8 година е "законодателна козметика".

"Не виждам смисъл да се прекъсва отпуската на депутатите, за да се приемат под тревога някакви промени, които могат и да не заработят", допълни той.

Йорданов призна, че се е изумил от текста, който се подготвя за включване в Закона за защита от домашно насилие, за "интимна връзка" и добави:

"С много думи не се казва нищо. Хубаво е, когато се пишат закони, този, който ги пише, да пита някого, който поне веднъж е влизал в съдебна зала."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изабелла Шиникова победи №4 в схемата на турнир в Барселона, с Лия Каратанчева продължават на двойки
Изабелла Шиникова победи №4 в схемата на турнир в Барселона, с Лия Каратанчева продължават на двойки
Над 400 артисти на фолклорния фестивал „Варненско лято“ (Снимки)
Над 400 артисти на фолклорния фестивал „Варненско лято“ (Снимки)