НОВИНИ

Ще бъде ли удължена концесията на "Софийска вода"?

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 02.08.2023
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Договорът с всички допълнителни споразумения се подобрява в полза на столичани. Икономическият баланс на концесията е задължителен елемент в един такъв договор. Съответно и нормата на възвращаемост е част от този икономически баланс - това коментира в студиото на "Денят започва" Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода".

"Икономическият баланс на нашата концесия е нарушен в следствие на най-различни фактори, но и съответно на база на решението, което през май 2021 г. взе регулатора като включи "Софийска вода" в групата на големите водни оператори и определи норма на възвращаемост за цялата тази група, която не съответства на икономическия баланс на концесията, съответно и на концесионния договор", обясни Васил Тренев.

Той поясни, че това е и една от причините тази концесия да бъде удължена. Комисията за енергийно и водно регулиране прави анализ на икономическия баланс на концесията без да има тази компетентност по закон и без да има всички данни за целия период на концесията, допълни Тренев.

Решението на Столичния общински съвет да се продължи концесията на "Софийска вода" до 2034 г. беше взето през ноември миналата година, но все още не е подписано от кмета на столицата Йорданка Фандъкова. По него има и отрицателно становище на КЕВР, в което се поставя под съмнение икономическият баланс от концесията.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Петев: Никой не ни е виновен, ако аз съм проблема, мога да си тръгна още утре
Ивайло Петев: Никой не ни е виновен, ако аз съм проблема, мога да си тръгна още утре
Нова атака с дронове срещу Киев и Одеска област
Нова атака с дронове срещу Киев и Одеска област