Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Проф. д-р Свинаров: Генетичните тестове са най-надеждни за доказване на коронавирусна инфекция

от БНТ
09:20, 21.05.2020
Чете се за: 00:54 мин.

Тестовете за коронавирус се класират на базата на принципа, който се използва и това е най-важният критерий. Вторият критерий е времето за получаване на резултата. Има и една трета особеност - една част от тестовете не изискват използване на апарат при отчитането.Това каза в студиото на "Сутрешен блок" проф. д-р Добрин Свинаров - началник на Клинична лаборатория и клинична фармакология в УМБАЛ "Александровска"

Първият критерий е най-важен. Според принципа на изследване на коронавирусната инфекция, тестовете се делят на три групи - генетични, антигенни и серелогични тестове, каза проф. д-р Свинаров.

Генетичните тестове доказват специфични участъци на вирусната РНК. Те са диагностичните тестове с най-висока надеждност, рано в развитието на инфекциозния процес, не трябва да има симптоми, още в началото на инфектирането, в рамките на инкубационния период, когато пациентът е безсимптомен и най-заразен тези тестове доказват коронавирусната инфекция от тази година. Те са позитивни и в голяма част от клиничната фаза на проявлението, ако има такава.

Втората група тестове почти не се използват, те относително най-малко са застъпени, наричат се тестове, които определят вирусни частици антигенни тестове. Те също определят парчета от вируса или участъци от вируса, но обичайно белтъчни участъци.

Третата група тестове се наричат серелогични. Тези тестове доказва антитела в организма на пациента, който се е срещал с вируса, независимо дали е имал или нямал клинична симптоматика,т.е. серелогичните тестове показват реакцията на организма към вируса. Те не доказват наличието на вируса. Те не са подходящи за ранна диагностика.

Генетичните тестове са диагностичните - с доказване на вирусната РНК.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Блокират китайски компании на щатските фондови борси
Блокират китайски компании на щатските фондови борси
Курортът "Св. св. Константин и Елена" вече посреща първите си гости, но при специални мерки
Курортът "Св. св. Константин и Елена" вече посреща първите си гости, но при специални мерки