Проф. Денков: Има плавно нарастване на случаите в училищата, което не е тревожно

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:00, 21.09.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
живо мон приоритет учебната година продължи максимално присъствено
Слушай новината

В момента има плавно нарастване на случаите в училищата, което не е тревожно, заяви на брифинг министърът на образованието проф. Николай Денков.

Ако има рязко нарастване на случаите, трябва да реагираме максимално бързо, допълни той. Уточни, че при проблеми основно ще се затварят паралелки и випуски.

Последните данни от 20 септември са - 0.71% карантинирани учители и 0.44% карантинирани ученици. Най-много карантинирани са във Велико Търново. 32% от учителите са ваксинирани, има малко над 2% ваксинирани ученици. Докато не се стигне до 70% ваксиниране в национален мащаб, ще продължаваме да имаме проблеми, каза Денков.

Приоритет на Министерството на образованието през следващите три месеца ще бъде продължаване на учебната година с максимално присъствено обучение и контрол на ситуацията от гледна точка на епидемичната обстановка.

Проф. Денков отново призова да се спазват мерките. По думите му според математическите модели и думите на епидемиолозите най-трудно ще бъде в средата на октомври и просветното министерство се подготвя за този момент.

Вторият приоритет на министерството е подготовката на документите, свързани с кандидатстването по европейските проекти и програми. Третият приоритет е подготовката на бюджета за следващата година и на актуализираната три годишна бюджетна рамка.

Денков заяви, че след Националното външно оценяване и матурите тази година е направен детайлен анализ за ефекта от обучението в електронна среда върху резултатите. Очерта се, че там, където има рискови зони, рискът за по-лоши резултати се увеличава.

Електронен дневник измества хартиения в 80% от класовете

Променени са насоките за обучение в електронна среда, така че да се осигури максимално присъствено обучение с минимален риск за ученици и учители. Това изисква интегриране на системите на Министерството на образованието с тази на здравното министерство. Променен е и начинът на стартиране на механизма на приобщаване на децата.

Във висшето образование за първи път се приема Национална карта за висшето образование, която дава информация по региони и професионални направления. Както са предложени промени в Закона за висшето образование за съвместното обучение на висшите училища и проектни докторанти.

Проф. Денков представи и нови попълнения в екипа на министерството. Освободена е проф. Нели Косева, с която уговорката е била за 3 месеца и тя трябва да се върне в БАН. Зам.-министър ще бъде Ваня Стойнова.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Купата на България се подновява с отборите от елита
Купата на България се подновява с отборите от елита
Джъстин Трюдо остава във властта
Джъстин Трюдо остава във властта