НОВИНИ

Проф. Генчо Начев: Като мерки се справяме добре, като дисциплина - има какво да се желае

bnt avatar logo
от БНТ
09:38, 24.03.2020
Чете се за: 01:27 мин.
Общество

Мисля, че се справяме добре и доказателство за това е, че все още са ограничени случаите – те са 200 за три седмици, взехме мерки, които цяла Европа каза, че са най-добрите и че до голяма степен това, което правим тук, е пример за голяма част от европейските страни. Като мерки се справяме добре, като дисциплина – има още какво да се желае от всички граждани на България.

Това заяви в Сутрешния блок на БНТ изпълнителният директор на МБАЛ "Света Екатерина” проф. д-р Генчо Начев.

Той смята, че системата на здравеопазването разполага с достатъчно легла, така че при необходимост могат да се разкрият в други болници такива инфекциозни отделения, и няма да има недостиг на легла. Но беше категоричен, че трябва да се вземат мерки от всички болници.

Професорът каза, че от болница "Света Екатерина" са закупили гащеризони, ботуши, имат голямо количество от престилки, маски, шлемове, очила.

Проф. д-р Генчо Начев - изпълнителен директор на МБАЛ "Света Екатерина": Направили сме една карта на движението на пациента от момента на преминаване от вратата на болницата до окончателното му изписване. Очаквам да направим клип, който да качим на нашата страница и който би могъл да се използва и от останалите болници. В този клип се показва как се обличат и как се събличат защитните облекла, защото това не е без значение, а при неправилно боравене може да донесе повече вреда, отколкото полза. Там се обяснява и как се интубира пациент, който е с положителна проба за коронавирус.

Той разказа, че са взели термометри за дистанционно мерене на температурата и са поръчали 250 теста за бързо разпознаване. "Всичко това се прави със средства на болницата, защото аз съм убеден, че в един такъв момент, всеки, които може, не трябва да разчита на държавата само. "Света Екатерина" е финансово стабилна и може да си позволи такова нещо", допълни професорът.

Проф. д-р Генчо Начев - изпълнителен директор на МБАЛ "Света Екатерина": В случаите с коронавирус, които са крайно тежки, при които дори респираторите не помагат, се включва една малка портативна система от сърце и бял дроб – изкуствено кръвообращение, което поддържа живота. При белодробна недостатъчност то може да се включи венозно, да помогне на белия дроб, но когато към него се причислява и сърдечна недостатъчност, то помага и на сърцето, и на белия дроб. По стандарт трябва да ги има във всяка кардиохирургия, още повече касата плаща този консуматив. Държави, които използват този допълнителен механизъм, имат най-ниска смъртност – Австрия, Словакия, Чехия, Хърватска, Германия, Словения. Смъртта при тях е под 0,5%.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НОИ ще преизчисли служебно пенсиите на около 258 000 работещи пенсионери
НОИ ще преизчисли служебно пенсиите на около 258 000 работещи пенсионери
Откриха гореща телефонна линия за психологическа помощ срещу изолацията
Откриха гореща телефонна линия за психологическа помощ срещу изолацията