Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Проф. Калин Янакиев: Време е "Има такъв народ" да декларира истински политики на промяната

от БНТ
10:40, 17.07.2021
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

"Българските избиратели нанесоха силен удар на цялостното партийно политическо статукво и на тези избори, и на онези преди три месеца". Този извод направи проф. Калин Янакиев в "Денят започва с Георги Любенов".

На изборите през април ГЕРБ изгуби около 320 000 гласа, на последните избори изгубиха още 190 000 гласа, патриотите загубиха всичко. БСП загуби около половин милион гласове със сравнение с онова, което е спечелила 2017 г. това означава, че управляващите и опозицията в този злощастен напук изкаран пълен мандат от 2017 г. е произвел като настроение сред българските граждани всяческа нетърпимост, уточни проф. Калин Янакиев.

Според него, единствените партии, които са повишили резултатите си само за три месеца са "Има такъв народ" и "Демократична България", които изразяват волята на българския народ и които са заявили, че искат радикална промяна.

"В поведението на "Има такъв народ" има някаква нечестна игра, опит за подмяна, след като казаха, че "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" блокират промяната, защото са егоцентрици", заяви проф. Янакиев.

"Едва ли ДБ ще получи мандат в този парламент, а и да го получи едва ли ще може да състави кабинет на малцинството", смята проф. Янакиев.

"Демократична България" никога не е калкулирала своите бъдещи политики с "Има такъв народ", тя не е придатък на "Има такъв народ". Избирателите биха искали да видят приоритетите, за които са гласували. Ако се стигне до трети поредни избори, моето предвиждане е, че ДБ може би е единствената политическа формация, която може да разчита да повиши своя резултат", коментира проф. Калин Янакиев.

Той също така изрази мнение, че "Демократична България" декапсулира градската демократична общност.

"До този момент години наред в ерата Борисов тази общност беше смятана за малка жълтопаветна общност, оказа се, че това е живата градска, демократична общност. "Демократична България" е единствената, която може да разчита на успех дори при трети избори. Господин Трифонов, който обра вота на по-слаба артикулирана политически, но също настроена с нетърпимост към статуквото общност, доколкото трети път ще я изпрати пред урните, може би тази общност малко и постепенно ще почне да руинира, тенденцията БСП да се руинира ще продължи, защото тази партия продължава да бъде партията на над 70-годишните. ГЕРБ няма да се възроди, ударът нанесен върху тази партия, превръщането на Борисов в обект на невероятни насмешки. Възмущението от простащината не би могло да бъде ефект върху голяма част от българския народ, но насмешката е нещо, което българският народ невероятно обича", заяви проф. Янакиев.

"Важното е най-сетне "Има такъв народ" да декларира истински политики на промяната, да ни покажат, че те имат сериозно намерение да променят статуквото, да извършат реформи, а не да ни обясняват за таблетите и за луната", коментира поведението на първата политическа сила проф. Янакиев.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проф. Огнян Герджиков: Николай Василев би бил един великолепен премиер
Проф. Огнян Герджиков: Николай Василев би бил един великолепен премиер
Сийка Милева: Сигналът срещу Гешев преследва само политически цели
Сийка Милева: Сигналът срещу Гешев преследва само политически цели