Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Янаки Стоилов: Не смятам, че шансовете са големи този състав на ВСС да освободи главния прокурор

от БНТ
08:54, 17.07.2021
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Не смятам, че шансовете са големи този състав на ВСС да освободи главния прокурор. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

"Това поставя на голямо изпитание самите членове на ВСС да покажат дали те са самостоятелни, дали те са еманципирани от позицията на едни или други личности, които имат своята роля във ВСС, а бих казал в много случаи определят и решенията на ВСС", допълни той.

Каквото и да реши Висшият съдебен съвет институционално трябва да го приема и какви мотиви и коментари имам е личен въпрос, каза още Стоилов.

"Институционално това решение в едната или в другата посока може да бъде само алтернативно. В случая, по отношение на висшите ръководители ние нямаме степенуване на нарушенията, както е за останалите магистрати и ръководители, да има да речем порицание или някаква друга санкция, която да кажа - да, има някакви нарушения, но те може би не са в толкова голяма степен. Така че за тримата открояващи се ръководители в съдебната власт решението е алтернативно", коментира служебният министър на правосъдието.

"Единствен ВСС може да се произнесе с решение. Даже неговото решение не е крайно, тъй като ако той потвърди това предложение, то вече трябва да стигне до президента, който издава указа както за назначаване, така и за освобождаване на главния прокурор", уточни Стоилов.

Той обясни още, че не е посредник на вътрешния министър и не е в йерархични отношения с него. В средата на седмица е получил официално самото искане от страна на министъра на вътрешните работи.

"Изправен съм пред алтернативата или то да стои при мене, или да го представя на ВСС. Заедно с представянето на ВСС сметнал съм, че трябва да се извадят основните мотиви, без да се визират самите факти в придружаващата информация", уточни Стоилов.

Той обърна внимание, че не е съдия, но е единственият министър, който пряко работи със съдебната власт чрез ВСС.

"Аз не съм се опитвал да препредавам информацията, която е предадена от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Посочил съм няколко основания, за които се съдържат позовавания в информацията на вътрешния министър, тя около 10 страници, но с 100 страници приложения, които проследяват множество от събитията, развили се през миналата година - летните и есенните месеци", обясни Стоилов.

"Трябва да е ясно, че сме изправени пред една преценка, която съответства на основание на Конституцията, защото Конституцията наред с обективните причини, които могат да доведат до оставка на магистрати, включително на ръководителите във ВСС допуска две други основания - едното е, ако бъде извършено престъпление, а другото е, ако има тежко нарушение или системно неизпълнение на техните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Тази преценка е колкото правна, толкова и морална. Ние не сме изправени пред някакво формално юридическо съответствие", допълни Стоилов.

По думите му, в информацията, изпратена от вътрешния министър има и твърдения за извършени престъпления, позоваване на няколко текста от НК.

"Става дума за тенденциозно използване на информация, добита със СРС и разбира се, също избирателно. За това, че не се вижда един и същ критерий, когато трябва да се оценяват действия или бездействия на лица, които заемат висши позиции, за злоупотреба с правомощие за бюро на защита на свидетелите, които са ангажирани в претърсване и изземване. Задачата е ВСС да се произнесе по тези въпроси", заяви служебният правосъден министър.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Хамилтън пребори Верстапен в квалификацията за Спринта на Силвърстоун
Хамилтън пребори Верстапен в квалификацията за Спринта на Силвърстоун
В очакване на победителя в Кан: 24 филма се състезават за голямата награда
В очакване на победителя в Кан: 24 филма се състезават за голямата награда