НОВИНИ

Проф. Кантарджиев: Трябват допълнителни мерки за влизащите от страни с разпространение на „Делта“ варианта

проф кантарджиев трябват допълнителни мерки влизащите страни разпространение bdquoделтаldquo варианта
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:18, 26.06.2021
Чете се за: 02:10 мин.
Още
Слушай новината

Трябва да има допълнителни мерки за влизащите в България хора от страни, в които е регистрирано широко разпространение на „Делта“ варианта на COVID-19. Това мнение изрази бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Днес той посети на място мобилния пункт за ваксинация в столичния квартал "Христо Ботев", където интересът на ромското население към ваксините е изключително нисък.

„Най-важен е личният контакт и здравните медиатори, които през годините свършиха толкова много работа. Те помогнаха и при кампанията за морбили и всички други ваксинационни кампании, които имаме. Това са образовани хора, които познават местните проблеми и най-добре могат да представят нещата“, коментира проф. Кантарджиев, който беше поканен от Столична община като консултант на ваксинационния процес.

Проф. Кантарджиев увери, че всички постваксинални нежелани реакции се докладват в Агенцията по лекарствата, а в България все още няма доказан смъртен случай, причинен от ваксина, след вече поставени около 1,5 млн. дози.

Ваксините на "Пфайзер" и "Астра Зенека" са ефективни срещу "Делта" варианта на COVID-19

Заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов, в чийто ресор влиза здравеопазването, обобщи данните от ваксинацията в мобилните пунктове на територията на София.

„Над 5 000 са минали откакто отворихме пунктове. До 11 часа тази сутрин, в откритите пунктове, са минали около 240 души. Днес отварят и трите пункта в търговските центрове, така че бройката ще е значителна – над хиляда човека на уикенд“, посочи Барбалов.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антоанета Бонева триумфира на състезание от СК в Осиек
Антоанета Бонева триумфира на състезание от СК в Осиек
Левски, Нефтохимик и Марек научиха потенциалните си съпернци в Европа
Левски, Нефтохимик и Марек научиха потенциалните си съпернци в Европа