НОВИНИ

Проф. Костадин Ангелов: Лекарят има сърце на любяща майка

Във ВМА бе открита изложба „Добрата дума лекува“ като част от кампанията на БЛС срещу насилието над медици

проф костадин ангелов лекарят сърце любяща майка
Снимка: Министерство на здравеопазването
bnt avatar logo
от БНТ
15:21, 01.09.2020
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Нека всеки ден да подкрепяме българските лекари и българските медицински сестри, всеки ден да им благодарим, всеки ден да им показваме колко много значат те за нас, за да има живот. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на откриването на изложбата „Добрата дума лекува“ във Военномедицинска академия. Събитието е част от Националната кампания на Българския лекарски съюз срещу насилието над медици.

Изложбата извежда на преден план историите на пациентите, които са оздравели, получили са добро. Целта е да покажем колко важно е доверието на обществото в лекарите и в здравната система. Това отбеляза председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров.

„Фотографиите тук отразяват доброто, което правят нашите лекари и което е в сърцата на пациентите. В нито една от тези снимки обаче няма да намерите онзи съкровен миг на контакта между лекар и пациент, който остава магия. Точно в тези моменти лекарите изпитват едно неописуемо чувство на сила и благодарност. Виждал съм много сълзи в очите на хората – и от добро, и от лошо. Това, което трябва да кажем днес, е, че лекарите, освен герои, дори свръхсъщества, каквито очакват да бъдат всички, са просто обикновени хора, със своите мисли, със своите чувства и със своите проблеми. Те са хора с големи сърца и, както казва един велик хирург – проф. Станишев – лекарят има сърце на любяща майка. Такива са лекарите, които аз познавам, такива са и сестрите, които познавам“, подчерта още проф. Костадин Ангелов.

„Нашата професия има едно съществено качество, което я отличава от всички други – това е милосърдието. Милосърдието, това е самарянското отношение към болния, това е разбирането към неговите проблеми“, посочи началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП призова симпатизантите си да се включат в протеста утре
БСП призова симпатизантите си да се включат в протеста утре
Правната комисия подкрепи промените на ГЕРБ в изборното законодателство
Правната комисия подкрепи промените на ГЕРБ в изборното законодателство